Prava mini pošast

Vedno se da kaj izboljšati, to dokazuje tudi že četrta različica Fujifilmovega digitalnega aparata X-T4, ki bo zadovoljil tudi bolj petične fotografe, saj z naborom funkcij dosega visoke standarde fotografije in videa.

Polnopreklopni ekran je nepogrešljiv pri snemanju video posnetkov.
Polnopreklopni ekran je nepogrešljiv pri snemanju video posnetkov. 

V priznanem proizvajalcu digitalnih fotoaparatov Fujifilm so nadgradili pregovor “v tretje gre rado” in vrhunski kakovostni preskok opravili tudi v četrto. Da, fujifilm X-T4 je prava mini pošast.

6,5-krat daljša osvetlitev kot običajno

Naslednik uspešnega modela X-T3 se nam predstavlja s precej novostmi. Največja izboljšava je vsekakor petosna stabilizacija tipala v ohišju aparata, ki nam omogoča do 6,5-krat daljšo osvetlitev kot običajno z istimi svetlobnimi pogoji, brez bojazni, da bi bil posnetek stresen. Zatem je tu nova zmogljivejša baterija NP-W235, ki premore do 600 fotografij ter zaporedno fotografiranje z rafalom do 15 posnetkov na sekundo z mehanskim zaklopom, medtem ko je zaporedno fotografiranje z elektronskim zaklopom možno do 30 posnetkov na sekundo. Tu so še izboljšana hitrost in natančnost avtofokusa ostrenja na oko obraza ter rotacija hrbtnega LCD ekrana z izboljšano resolucijo.

Pri ergonomiji so videu namenili novo mesto in tako ustvarili hiter preklop med fotografijo in video snemanjem. Prav v videu je bila dodana nova zmogljivost, in sicer snemanje v polni ločljivosti 1080p s hitrostjo 240 sličic na sekundo, kar je desetkratni počasni posnetek. Ostale zmogljivosti ostajajo nespremenjene. To so: že preverjena vrhunska kakovost X-Trans CMOS APS tipala velikosti 26 milijonov slikovnih točk, občutljivosti od 100 do 51200 ISO, avtofokus na 425 točkah, hitrost zaklopa od 30s do 1/8000s, video 4K/60 sličic na sekundo, reži za spominsko kartico ostajata dve.

Veliko “muzike” za veliko denarja

Aparat je povezljiv tako z wifi kot z NFC povezavo, da pa vse skupaj deluje tudi v slabih pogojih, kot sta vlaga ali dež, je X-T4 še vodotesen na zunanje vplive.

Vse naštete novosti in izboljšave vas bodo navduševale le, če boste pripravljeni odšteti 1799 evrov, kolikor je cena za telo aparata. Njegov retro izgled in razporeditev vmesniških nastavitev, kot so čas, občutljivost in hitri preklop s foto na video, bodo zadovoljili tako začetnika kot izkušenega fotografa.


Najbolj brano