Doma spet z maskami, čez mejo pa odgovorno

V zaprtih javnih prostorih je od včeraj spet obvezna uporaba mask in razkuževanje rok. Drugih ukrepov vlada v sredo še ni zaostrovala, je pa napovedala nove ukrepe za pomoč delodajalcem. Podaljšala bo ukrep čakanja na delo od doma, zaposlenim, ki zaradi karantenske odločbe ne bodo smeli delati, pa bo namesto delodajalcev plačevala nadomestilo plače.

Janez Cigler Kralj  Foto: STA
Janez Cigler Kralj  Foto: STA

LJUBLJANA > “To velja za vse,” je ob ponovni uvedbi obveznega nošenja mask in razkuževanja rok poudaril minister za zdravje Tomaž Gantar. Masko je treba obvezno nositi tudi v lokalih in restavracijah ter v vseh trgovinah. Seveda ta obveza še naprej velja tudi v javnem prevozu in prav tako tudi pri mašah.

Priprave na uvedbo aplikacije o stikih

Drugih ukrepov vlada v sredo še ni zaostrovala, bo pa v naslednjem koraku, če se bo epidemiološka slika poslabšala, zmanjšala dovoljeno število udeležencev na javnih prireditvah, je napovedal Gantar.

S turističnim bonom tudi k sezonskim ponudnikom

Država bo omogočila koriščenje turističnega bona tudi pri ponudnikih, ki so odprti samo del sezone. Zaradi pogoja, da lahko bone sprejemajo le ponudniki nastanitev, ki so imeli dejavnost registrirano 13. marca, so se počutili prikrajšani zlasti sobodajalci, ki imajo dejavnost prijavljeno le del leta.

Objektov za karanteno posameznikov, ki se v svojem domačem okolju ne morejo osamiti, vlada za zdaj še ni določila. Po Gantarjevih besedah potekajo dogovori za približno 200 postelj, a je te zdaj težje dobiti kot spomladi, saj nastanitveni objekti niso več prazni. Potrebe po velikih zmogljivostih za zdaj še ni, saj se še vedno srečujemo s posamičnimi primeri okužb.

Na vladi si želijo tudi, da bi zaživela aplikacija, ki bi državljane opozorila, da so bili v stiku z okuženo osebo. Takšna aplikacija bi bila smiselna, če bi si jo na pametni telefon prostovoljno naložilo čim več prebivalcev, poudarja Gantar. Pogovori, ali bi si jo morale obvezno naložiti osebe, ki jim je bila odrejena karantena, za zdaj še potekajo. Pravno podlago za uvedbo aplikacije tudi v Sloveniji, je vlada pripravila v popravkih tretjega protikoronskega paketa (PKP3).

50

odstotkov nadomestila plače bi dobil delavec, ki bi karantensko odločbo dobil na meji, ob vračanju iz države na rdečem seznamu,

80

odstotkov nadomestila plače bi dobil delavec, ki bi šel v karanteno zaradi stika z okuženo osebo v notranjosti države

Podaljšuje se ukrep čakanja na delo doma

Novela PKP3, ki so jo ministri potrdili v sredo, zdaj pa jo mora potrditi še državni zbor, prinaša tudi pomembne novosti za delodajalce. Vlada namreč napoveduje podaljšanje ukrepa čakanja na delo doma še do konca julija. Če bodo tako narekovale okoliščine, bi lahko nato vlada ta ukrep podaljšala še dvakrat, do konca septembra.

Po besedah ministra, pristojnega za delo, Janeza Ciglerja Kralja, je država s tem ukrepom že ohranila številna delovna mesta. Junija je 10.000 delodajalcev oddalo vloge za čakanje doma za 56.000 zaposlenih. Za subvencioniranje skrajšanja delovnega časa so na ministrstvu dobili 3600 vlog za 21.000 zaposlenih. “Želimo dati signal, da naj delodajalci ohranjajo zaposlene v delovnem razmerju in jih ne odpuščajo,” pravi Cigler Kralj.

Janez Cigler Kralj

minister za delo

“Za dvonivojsko ureditev nadomestila ob karanteni smo se odločili, da damo signal državljanom, da odgovorno ravnajo glede svojih potovanj v sosednje ali druge države.”

Novela PKP3 bo po besedah ministra veljala od prvega julija naprej, ne glede na to, kdaj jo bo državni zbor sprejel. Vlada je v njej na novo uredila tudi plačilo za čakanje doma zaradi odločbe o karanteni. Zaposlenemu, ki je zaradi covida-19 napoten v karanteno, mora trenutno delodajalec plačati 50-odstotno nadomestilo plače.

Po novem bi nadomestilo plače delavcu v karanteni plačala država iz državnega proračuna, in sicer v dveh višinah. Tistim, ki bi karantensko odločno dobili na meji, pri vračanju iz države z rdečega seznama, bi plačala 50 odstotkov nadomestila plače. Za tiste, ki bi dobili karantensko odločbo zaradi stika z okuženo osebo v notranjosti države, pa bi bilo nadomestilo 80-odstotno. “Za to dvonivojsko ureditev smo se odločili, da damo signal državljanom, da odgovorno ravnajo glede svojih potovanj v sosednje ali druge države,” je dejal minister. Želeli so tudi preprečiti morebitna špekulativna potovanja v tujino in nato koriščenje dvotedenske karantene z višjim nadomestilom.

Karantena je obvezna za vse potnike iz držav z rdečega seznama. V sredo je Slovenija na ta seznam uvrstila še Albanijo in Portugalsko, z zelenega na rumeni seznam pa sta zdrsnili Črna gora in Luksemburg.


Najbolj brano