V Kopru okuženi trije dijaki, 13 oseb v karanteni

Trije srednješolci, ki bivajo v Dijaškem domu Koper, so bili včeraj oziroma v ponedeljek pozitivni na test za novi koronavirus. Eden, Slovenec, je v domači karanteni, ostala dva, tujca, sta za zdaj še v dijaškem domu, a ločena od ostalih stanovalcev. V kratkem naj bi zanju odredili karanteno v za to namenjenem objektu izven Kopra.

Okužena tuja dijaka Gimnazije Koper trenutno še bivata v izolaciji 
v koprskem dijaškem domu, v kratkem pa naj bi ju premestili v 
karanteno v drugo, temu namenjeno ustanovo. Foto: Tomaz Primozic/FPA
Okužena tuja dijaka Gimnazije Koper trenutno še bivata v izolaciji v koprskem dijaškem domu, v kratkem pa naj bi ju premestili v karanteno v drugo, temu namenjeno ustanovo. Foto: Tomaz Primozic/FPA

KOPER > Eden izmed dijakov se je najverjetneje okužil v Srbiji, od koder se je vrnil pred približno dvema tednoma. Od njega sta se okužila še ostala dijaka, Slovenec, ki naj bi obiskoval eno izmed drugih srednjih šol v Izoli ali Piranu, ter dijak iz Bosne in Hercegovine, ki je čas epidemije preživel v drugem slovenskem kraju. Vsi trije so bili tudi na več zabavah, je pojasnil Boris Kopilovič iz NIJZ Koper. Zaenkrat so za 13 oseb, s katerimi so okuženi imeli tesne stike, odredili karanteno.

“Lahko potrdim, da imamo tri srednješolce, ki so bili pozitivni na test za novi koronavirus,” je informacijo potrdil tudi v.d. ravnatelja Dijaškega doma Koper Vladimir Mikac. Kot pravi, je bil eden izmed okuženih dijakov, ki je Slovenec, med vikendom doma, ko se je vrnil v dom, pa se je pri njem začelo slabo počutje. “Dan zatem ga je prišel iskat oče in ga peljal domov. Poslali so ga na testiranje, ki je potrdilo okužbo,” je pojasnil Mikac.

Čakajo na informacijo, kam ju bodo premestili

Dijak je povedal, da je bil v stiku s še dvema dijakoma, tujcema, ki bivata v domu. Šlo naj bi za dijaka koprske gimnazije, medtem ko naj bi slovenski dijak obiskoval eno izmed drugih srednjih šol v Izoli ali Piranu.

Dijaka iz tujine - eden iz Bosne in Hercegovine, drugi iz Srbije - trenutno še bivata v domu, a sta izolirana. “Takoj smo stopili v stik z ministrstvom za zdravje in z NIJZ ter še pred testiranjem teh dveh dijakov začeli ravnati, kot bi bila okužena,” pravi Mikac, ki zatrjuje, da se držijo vseh zaščitnih ukrepov, da bi preprečili širitev okužbe. “Dijaka sta v izolaciji, ne hodita ven, imata dostop do ločenih sanitarnih prostorov, dostavljamo jim hrano. Poleg tega skrbimo za redno razkuževanje skupnih prostorov ter kljuk in držal za roke na stopnišču.”

V dijaškem domu trenutno bivajo tudi študenti, vendar ne v istem nadstropju kot srednješolci. Za dva tuja dijaka Mikac čaka informacije iz ministrstva oziroma NIJZ, saj naj bi ju v kratkem premestili v karanteno v temu namenjeno stavbo, morda v Postojno ali kam drugam.

13 oseb v karanteni

Pri dijaku iz Srbije so prisotnost virusa potrdili v ponedeljek, pri ostalih dveh pa v torek. V času, ko so bili omenjeni potencialno kužni, so bili tudi na več zabavah, je v izjavi za medije pojasnil epidemiolog koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Kopilovič. Vse okužene so anketirali in zaenkrat odredili karanteno 13 osebam, s katerimi so imeli visoko rizične, tesne stike. “Epidemiološka preiskava še poteka, tako da verjetno bo teh odrejenih karanten še več,” je ocenil Kopilovič.

Ravnatelj Gimnazije Koper: Takoj smo uvedli poostrene zaščitne ukrepe”

“Takoj, ko smo v torek zvečer dobili obvestilo, da sta bila dva naša dijaka pozitivna na testu, smo uvedli poostrene zaščitne ukrepe. Tako smo podelitev spričeval namesto v učilnicah izvedli na šolskem igrišču, z razkuževanjem in upoštevajoč razdaljo med dijaki. Uradnih informacij o okužbah pa še nimam, tako da dodatnih izjav ne morem dajati,” je povedal ravnatelj Gimnazije Koper Bruno Petrič. Okužena gimnazijca sta obiskovala drugi letnik.

V minulih dneh več zabav

Pedagoški proces na koprski gimnaziji se je v tem šolskem letu praktično končal, tako da se dijaki ne zadržujejo več v prostorih šole. V petek bodo zaposleni večinoma delali od doma, od ponedeljka dalje pa bodo nadaljevali z običajnim delom v gimnaziji, če se ne bodo bistveno spremenile razmere.

Sicer pa je pojav okužbe med dijaki sprožil precejšen preplah, saj sta se omenjena dijaka v petek udeležila glasbenega koncerta, v soboto množične zabave ob koncu šolskega leta, dijaki četrtega letnika pa so v zadnjih dneh prav tako ob druženju proslavili ponedeljkov zaključek mature.

Kopilovič: Množične zabave niso primerne

“Te zabave, katerim smo priča, kjer je po 100, 200 ljudi skupaj na tesnem prostoru, niso najbolj primerne, saj se moramo zavedati, da je virus še vedno prisoten,” je posvaril epidemiolog Kopilovič.

Na koprskem NIJZ sicer v zadnjih dneh zaznavajo večje zanimanje za samoplačniška testiranja, vendar Kopilovič pri tem kot glavni ukrep izpostavlja 14-dnevno karanteno: “Testiranje je lahko, če nekdo nima kliničnih znakov, v začetni fazi tudi negativno, pa potem vseeno zboli.”

Dejstvo, da se pouk na šolah zaključuje, je z vidika širjenja virusa lahko pozitivno, po drugi strani pa Kopiloviča skrbijo poletne zabave. “Bojim se, da bodo mladi na žurih še bolj izpostavljeni, kot bi bili recimo v šoli,” je povedal.


Najbolj brano