V Pivki okuženih pet sodelavcev

V ponedeljek je bilo v Sloveniji potrjenih 13 okužb z novim koronavirusom. Pet jih je bilo potrjenih v Pivki, pri delavcih, ki so okužbo prinesli iz Bosne in Hercegovine, po ena pa v Sežani in Postojni. Poleg tega naj bi se okužena oseba iz Loške doline z virusom okužila v Kopru, na zabavi z več udeleženci. Epidemiologi sporočajo, da porast števila okužb še ni alarmanten. Vlada bo danes odločala o morebitnih novih ukrepih.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA, PIVKA > Šest od 13 novih okužb je bilo v Slovenijo prinesenih iz tujine (tri okužbe iz Bosne in Hercegovine, po ena okužba pa iz Srbije, Kosova in Hrvaške). Nadaljnjih pet primerov je povezanih z vnesenimi primeri iz tujine, en primer so epidemiologi včeraj še preiskovali, za eno okužbo pa vir ni znan, je včeraj pojasnil predstojnik centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel.

Pet na novo okuženih oseb je bilo med seboj v stiku. Te osebe so z območja pivške občine. Ostale nove okužbe so razporejene po Sloveniji.

Mario Fafangel,

predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ

“Na Hrvaškem se tako kot v Sloveniji epidemiološko nekaj dogaja. Trenutno so številke 14-dnevne kumulativne incidence na Hrvaškem primerljive z našimi - nekaj čez dva. Kar pomeni, da je še vedno smotrno, da je Hrvaška uvrščena med varne države.”

V Pivki okuženih pet sodelavcev

Sandi Curk, ki je med epidemijo vodil regijski štab civilne zaščite za Notranjsko, nam je potrdil, da gre pri petih na novo okuženih osebah na območju občine Pivka za uvožene primere iz Bosne in Hercegovine. Med okuženimi naj bi bili trije državljani BiH in predvidoma dva slovenska državljana, ki so v občini Pivka vsi zaposleni pri enem od tukajšnjih delodajalcev, v Pivki pa tudi bivajo. Po doslej znanih podatkih obstaja verjetnost, da so se okužili med skupnim povratkom iz Bosne oziroma v medsebojnih kontaktih.

Sandi Curk je potrdil, da je ministrstvo za zdravje že vzpostavilo kontakt z lastnikom hotela Epic, ki je ponovno v igri za izvajanje karantene.

30

novih primerov okužbe so včeraj zabeležili na Hrvaškem

Kot je poudaril Curk, se delodajalec - ta je zaposlene, pri katerih je opazil bolezenske znake, tudi poslal na testiranje - dobro organizira. Včeraj je tako vsem, ki so bili z okuženimi delavci v neposrednih ali posrednih kontaktih, omejil gibanje. Možnost, da bi peterica, ki dela skupaj, okužila tudi druge, je zaradi njihove narave dela po Curkovih zagotovilih sicer majhna.

Na NIJZ zaradi varovanja osebnih podatkov podrobnosti ne razkrivajo, pa tudi epidemiološka preiskava je bila včeraj še v teku. Po protokolu bo vsem, ki so imeli visokorizični stik z obolelimi osebami, odrejena 14-dnevna karantena. “V konkretnem primeru preiskava še poteka, zato za zdaj še ne vemo, za koliko ljudi bo NIJZ predlagal karanteno. Kot kažejo podatki za zdaj, bo karantenskih predlog več kot 20,” so nam sporočili. Drugih ukrepov naj ne bi bilo niti v Pivki niti v drugih krajih, kjer so v ponedeljek beležili okužbe.

Prvi tenisač sveta Novak Đoković pozitiven na novi koronavirus

Tudi številka 1 svetovnega tenisa Novak Đoković je po igranju na dobordelni jadranski turneji Adria tour pozitiven na novi koronavirus. Novica ni presenečenje, saj so pred tem za covidom-19 zboleli še trije igralci na turneji, Bolgar Grigor Dimitrov, Hrvat Borna Čorić in Srb Viktor Troicki, zboleli so še drugi. Đoković je bil z družino organizator jadranske turneje, ki je sprva potekala v Beogradu, minuli vikend na drugi postaji v Zadru pa so morali finale zaradi pozitivnega testa Dimitrova odpovedati. Športni svet je kritiziral organizacijo, saj sodelujoči niso upoštevali zdravstvenih priporočil.

V Epicu spet karantena

Curk je včeraj izpostavil tudi okužbo na Notranjskem, in sicer v Loški dolini. Oseba se je po prvih predvidevanjih okužila na zabavi v Kopru, kjer je bilo večje število udeležencev.

Kljub temu da civilna zaščita ni več aktivirana za obvladovanje epidemije, njene strokovne službe še vedno izvajajo strokovne ocene s predstavniki vlade in vsemi ostalimi strokovnimi službami. Kot nam je potrdil Curk, je ministrstvo za zdravje že vzpostavilo kontakt z lastnikom hotela Epic, ki je glede na dobre izkušnje iz epidemije zdaj ponovno v igri kot lokacija za izvajanje karantene za tiste osebe, ki ne bodo imele možnosti samoizolacije na svojem domu oziroma na naslovu bivanja.

V Srbiji in Severni Makedoniji porast okužb

Iz Srbije in Severne Makedonije so včeraj poročali o več kot 100 novih okužbah z novim koronavirusom v zadnjem dnevu, kar je več kot v ponedeljek. V BiH pa jih je bilo potrjenih 63, kar je manj kot v ponedeljek. Porast beležijo tudi v Avstriji, včeraj so potrdili 28 novih okužb, od tega 21 na Dunaju. V Furlaniji Julijski krajini včeraj ni bilo nobene potrjene okužbe.

Potrebo po vzpostavitvi dveh objektov za karanteno (enega na vzhodu in enega na zahodu države) že do konca tega tedna je včeraj izpostavil tudi vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. O tem, kaj narediti, da bi preprečili ponovno širjenje virusa, je včeraj razpravljala vladna posvetovalna strokovna skupina, vlada pa bo danes odločala o morebitnih ukrepih.

Kacin ne pričakuje drastičnih zaostritev, ampak predvsem poenotenje o prihodnjih ukrepih. Poleg razmer v samskih domovih in objektih za karanteno naj bi se strokovna skupina pogovarjala vsaj še o obveznem nošenju mask v javnih prostorih in čakalnih vrstah za odvzem brisa.

Hrvaška za zdaj primerljiva s Slovenijo

Porast števila okuženih za 13 še ni alarmanten podatek, pravijo epidemiologi. Gre za rezultate testiranj po vikendu, ko je praviloma manj odvzetih vzorcev. “Stanje v Sloveniji je še vedno zelo dobro v primerjavi s povprečjem EU,” je dejal Fafangel.

“Stanje v Sloveniji je še vedno zelo dobro v primerjavi s povprečjem EU,” je dejal Mario Fafangel. (Foto: STA)

Pred začetkom šolskih počitnic in odhodom večjega števila slovenskih državljanov na morje na Hrvaško na NIJZ ugotavljajo, da so epidemiološke razmere v sosednji državi primerljive z razmerami pri nas. “Na Hrvaškem se tako kot v Sloveniji epidemiološko nekaj dogaja. Trenutno so številke 14-dnevne kumulativne incidence na Hrvaškem primerljive z našimi - nekaj čez dva. Kar pomeni, da je še vedno smotrno, da je Hrvaška uvrščena med varne države,” je pojasnil Fafangel.

Pink ponk Kacina in Gantarja

Kacin je dejal, da drastičnega poslabšanja na Hrvaškem v prihodnjih dneh ne pričakujejo. Svarila ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da lahko Hrvaška pristane na rdeči listi držav, za katere je uvedena karantena, je Kacin ocenil kot ponesrečen nastop. Vseeno pa je bil tudi Kacin z napovedmi za prihodnje dni previden in se ni hotel izrekati o tem, kako naj ravnajo slovenski državljani, ki nameravajo dopustovati na Hrvaškem. Gantar se je na Kacinov komentar odzval s “čestitko” na Twitterju: “V zadnjih mesecih se je veliko naučil o zdravstvu.”


Najbolj brano