Poezija je v Vilenici prvič zazvenela pred 40 leti

Festivala Vilenica brez Krasa ni, ta mu daje čar, edinstveno vsebino in globino, tudi dobesedno, saj nagrajenki ali nagrajencu vsako leto septembra zaploskamo v jami, ki je festivalu posodila ime.

V Vilenici so leta 1980   svoje pesmi brali (z leve) Danilo Dolci, Ciril Zlobec, Marko Kravos in Aleksander Peršolja.
V Vilenici so leta 1980 svoje pesmi brali (z leve) Danilo Dolci, Ciril Zlobec, Marko Kravos in Aleksander Peršolja.  

Letos slavnostne sklepne prireditve v kraškem podzemlju žal ne bo, sporočajo z Društva slovenskih pisateljev, zaradi razmer, ki so doletele svet, k nam ne bo mogla pripotovati niti nagrajenka, 78-letna slovaška pesnica Mila Haugová. V jami pa je že bila kot gostja festivala leta 2000 in obisk hrani v lepem spominu.

Ko smo že pri spominih, velja obrniti še nekaj strani vileniške zgodovinske čitanke in se spomniti, kako se je zgodba začela ... Septembra lani so na pročelju Zlobčeve rojstne hiše v Ponikvah odkrili spominsko ploščo, ki oznanja, da se je tam rodil in se tja rad vračal pesnik ljubezni in Krasa. Obiskovalci so se tistega dne lahko sprehodili tudi po sobah, si zvedavo ogledovali knjige, slike, karikature, fotografije ... V pesnikovi spalnici visi tudi štiri desetletja stara fotografija, ki jo ob jubileju delimo z bralci: na večeru poezije, ki sta ga leta 1980 v Vilenici pripravila Marjan Suša in Pavel Skrinjar, so svoje pesmi brali Danilo Dolci, Ciril Zlobec, Marko Kravos in Aleksander Peršolja. Pozneje se je pridružilo Društvo slovenskih pisateljev, Veno Taufer se je leta 1985 domislil vileniške srednjeevropske nagrade ... Vse drugo je zgodovina, kakor pravimo.


Najbolj brano