Šolarji širijo kolesarjenje v domače okolje

V vseslovenski akciji Varno na kolesu so se med več kot deset tisoč šolarji iz 120 šol odlično odrezali tudi Primorci - točneje šolarji s Prestranka, iz Kuteževega in Košane.

Šolarji niso kolesarili smao na šolskih poligonih, temveč tudi v 
domačem okolju.
Šolarji niso kolesarili smao na šolskih poligonih, temveč tudi v domačem okolju. 

PRESTRANEK, KUTEŽEVO > Program Varno na kolesu je namenjen učencem osnovnih šole, ki se pripravljajo na kolesarske izpite - praviloma je to v 4. ali 5. razredu, sodelujejo pa lahko tudi vsi ostali učenci. “Z nalogami v okviru razpisa želimo šole spodbuditi k aktivnemu preživljenju prostega časa in varni udeležbi v prometu,” pojasnjuje Tanja Medved iz Butan plina, ki omogoča akcijo.

Zaradi epidemije novega koronavirusa je letošnji program potekal prilagojeno, nova znanja je več kot 10.000 šolarjev iz 120 slovenskih šol pridobivalo tudi na daljavo. “Poleg učencev, ki so se pripravljali na kolesarske izpite, so se programu Varno na kolesu v vključenih šolah letos pridružili prav vsi učenci od 1. do 9. razreda. V sklopu razpisanih nalog so opazovali promet in prometno infrastrukturo v svojem kraju, utrjevali svoje kolesarske spretnosti, spoznavali pozitivne vplive kolesarjenja in pravilno opremljeno kolo ter opozarjali na najpogostejše kolesarske prekrške,” je še dodala Medvedova.

Zasnovali krožno pot okoli Prestranka

Šolarji pa so načela varnega kolesarjenja širili tudi v svoja lokalna okolja. Tako so učenci Osnovne šole Prestranek pripravili predlog za srednje zahtevno krožno kolesarsko pot po Postojnskem in z njo povezali sosednje kraje in znamenitosti, jo predstavili na maketi, v zloženki z zemljevidom in celo s posnetki na youtubu. Celotno kolesarsko pot so opremili tudi z izzivi znotraj aplikacije CŠOD Misija, ki si jo lahko uporabniki brezplacno naložijo na pametne telefone in na izletu tako spoznavajo kulturno dediščino kraja. V razpisu A so učenci, ki se pripravljajo na kolesarski izpit, osvojili 4. mesto, z nalogami razpisa B pa na tretje mesto in osvojila nagrado v višini 500 evrov.

Odlični tudi šoli Kuteževo in Košana

Odlično se je odrezala tudi Osnovna šola Podgora Kuteževo, ki je za drugo mesto v sklopu naloge Športni dan na kolesu prejela dvesto evrov in pet kolesarski čelad. Šolarje je usmerjala učiteljica Stanka Benigar, ki je dajala velik poudarek tudi varnosti pri kolesarjenju in v prometu sploh.

Med primorskimi šolami je odličen rezultat dosegla tudi Osnovna šola Košana, ki se je uvrstila v deseterico najboljših v sklopu razpisa A. Glavne nagrade v okviru razpisanih nalog pa so med 120 sodelujočimi šolami osvojile OŠ Tišina, OŠ Bršljin in OŠ Jurija Vege Moravče.

V strokovni komisiji so poleg predstavnikov Butan plina in podjetij, ki podpirajo projekt - zavarovalnica Triglav, Telekom in BTC -, naloge učencev ocenjevali še Matjaž Leskovar iz Policije, psihologinja dr. Mateja Markl iz javne agencije za varnost prometa, Marta Novak z Zavod RS za šolstvo in šport in Aleš Kalan iz Kolesarske zveze Slovenije.


Najbolj brano