Virtualni festival čipke bo pospremil bogat program Idrje! oŽivi

Tridnevni festival idrijske čipke se bo v petek začel z dvigom zastave in nagovorom župana Tomaža Venclja. Uvod bo, kot vse festivalsko dogajanje, virtualen. Spremljevalni program pa bo v soboto potekal v živo na 14 prizoriščih po mestu.

Opustela Idrija bo v soboto oživela z več kot 30 dogodki. V novih 
kolesarnicah bodo obiskovalcem na voljo tudi električna kolesa. Foto: Saša Dragoš
Opustela Idrija bo v soboto oživela z več kot 30 dogodki. V novih kolesarnicah bodo obiskovalcem na voljo tudi električna kolesa. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Namesto 39. festivala idrijske čipke se bo v petek z dvigom zastave začel prvi virtualni festival. Z video predstavitvami klekljarskih dogodkov je zasnovan bogato. Dan kasneje pa se z Idrje! oŽivi obeta okrog 30 dogodkov po mestu, ki so ga pod taktirko Zavoda za turizem pripravili muzeji, šole, gostinci ... Čisto vsi torej, ki obiskovalcem lahko ponudijo raznovrstna doživetja, tradicionalno kulinariko in seveda čipko.

Med spletnimi video dogodki bodo v soboto prvič predstavili vse papirce in čipke, ki so jih v odmevni akciji med karanteno ustvarili spretni prsti doma in po svetu iz niti, pa tudi v kamnu, keramiki in celo z glasbo. Množično akcijo nadomeščajo z novo v živo - #pridiklekljaj. V soboto dopoldne pred čipkarsko šolo upajo na čim večjo udeležbo veščih klekljanja za nastanek uvodnih čipk. Pozneje naj bi jih dopolnjevali in pred šolo tudi razstavili.

Po mestu se obeta še 30 dogodkov. “Namen je oživeti vso Idrijo in izpostaviti tehnično, kulturno in naravno dediščino, pa tudi ponudbo gostincev, lokalnih pridelovalcev in trgovcev, ki so zaradi epidemije utrpeli veliko škodo. Celodnevno dogajanje smo razširili na 14 lokacij z vsemi, ki lahko obiskovalcem od zunaj in seveda domačinom ponudijo zanimive, pozitivne zgodbe. Z razpršitvijo dogajanja bo to tudi varno,” je povedala direktorica zavoda za turizem Valerija Verhovnik.

Od 9. ure dalje bodo na večini prizorišč klekljale članice društva klekljaric. Postopno bo na večini prizorišč zaigral pihalni orkester rudarjev, ki letos praznuje 355-letnico obstoja.

Rudarji, ki bodo ob 10., 12. in 15. uri oživeli Antonijev rov, napovedujejo nepozabno doživetje. Mestni muzej, ki bo v okviru poletne muzejske noči oživel ob 20. uri, vabi na brezplačen ogled razstav in kina na dvorišču. Brezplačen bo tudi ogled razstave Zapisano v kameninah v novem centru za obiskovalce. V topilniškem muzeju bodo vodeni ogledi od 10. ure, v muzejski rudarski hiši pa bo od 14. ure dalje mogoče obiskati rudarjevo ženo. Bogata bo ponudba lokalnih pridelkov in spominkov Idrija izbrano.

Po gostiščih bodo degustacije značilnih idrijskih jedi, pred slaščičarno Gabron tudi koncert klasične glasbe. Mladi bodo predstavili projekt E-KOLOško KOLOvratenje in omogočili vožnjo z e-kolesi, ponudili vodstvo med dediščino in predstavili nov virtualni vodič po mestu.


Najbolj brano