Pahor sprejel predstavnike pobude Rešimo Goriško

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes v Predsedniški palači na njihovo prošnjo sestal s predstavniki podjetniško-gospodarske pobude v boju s posledicami covid-19 Rešimo Goriško.

Predsednik Pahor je v pogovoru s predstavniki pobude Rešimo 
Goriško ocenil, da je sedaj pravi čas za  vzpostavitev posebnega 
statusa dveh Goric - Nove Gorice in italijanske Gorice. Foto: STA
Predsednik Pahor je v pogovoru s predstavniki pobude Rešimo Goriško ocenil, da je sedaj pravi čas za vzpostavitev posebnega statusa dveh Goric - Nove Gorice in italijanske Gorice. Foto: STA

LJUBLJANA > Predstavniki pobude Rešimo Goriško, ki združuje več kot sto dvajset podjetnikov z območja goriške razvojne regije, so predsednika Boruta Pahorja seznanili s težavami, ki jih je na Goriškem povzročila epidemija in so bile zaradi neposredne bližine Italije drugačne ter občutnejše kot drugod v državi.

Predstavili so mu potrebne premostitvene ukrepe za odpravo posledic, pa tudi predloge rešitev, ki bi imele dolgoročnejše učinke. Predsednik Pahor je ocenil, da smo sedaj v idealnem zgodovinskem trenutku za vzpostavitev posebnega statusa dveh Goric - Nove Gorice in italijanske Gorice, kar je sicer drzna zamisel, a lahko zaživi. Da je organska, je pokazala tudi sedanja kriza, je dejal, in evropska politika bi lahko prepoznala dosežke in potenciale nastajajočega čezmejnega gospodarskega in kulturnega fenomena, ki sijajno odraža rezultate evropske integracije v praksi. Župan Nove Gorice Klemen Miklavič je s tem soglašal in dejal, da si območje Goriške nedvomno zasluži prav posebno obravnavo v evropskem prostoru.


Najbolj brano