Oba novookužena v Piranu in Postojni sta prišla iz tujine

V piranski in postojnski občini so v ponedeljek potrdili dva nova primera okužbe s covid-19. V obeh primerih gre za “uvožena” vnosa, so pojasnili na NIJZ, kjer so skupno za šest oseb odredili karanteno, pozitivni osebi pa sta v izolaciji.

V postojnskem zdravstvenem domu so v ponedeljek zabeležili nov 
primer okužbe s covid-19, kar je prvi nov primer po 27. marcu.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
V postojnskem zdravstvenem domu so v ponedeljek zabeležili nov primer okužbe s covid-19, kar je prvi nov primer po 27. marcu.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA, PIRAN > V postojnskem primeru gre po neuradnih informacijah za osebo, ki je prišla s Švedske, zato je morala ob vrnitvi v karanteno že zato, ker je Švedska na seznamu držav, za katere veljajo omejitve ob prihodu v Slovenijo, v piranskem pa po pojasnilih NIJZ za slovenskega državljana, ki se je vrnil s potovanja v tujini.

V piranskem primeru je epidemiolog ugotovil pet visokorizičnih tesnih kontaktov, v postojnskem pa enega. Vsem je odredil karanteno. “Ob odreditvi karantene so prejeli vsa veljavna navodila in priporočila za navedeno situacijo,” so še povedali na NIJZ, drugih podrobnosti pa niso razkrili.

7

novih potrjenih primerov okužbe s covid-19 je bilo v zadnjih 14 dnevih na Primorskem

Okuženi iz postojnske občine je na odvzem brisa prišel v tamkajšnji zdravstveni dom. Direktorica Irena Vatovec nam je povedala, da naj bi se oseba iz Švedske, kjer je imela znake okužbe, vrnila pred 14 dnevi. “Če se je ob povratku držala vseh ukrepov, ni ogrožala okolice.” 14 dni po koncu simptomov pa virusa glede na zadnje raziskave ni več v sluznici, je pojasnila in dodala, da je oseba sicer na testiranju pozitivna tudi po tem, ko je bolezen že prebolela.

Nasprotno pa o primeru okužbe včeraj ni ničesar vedel direktor piranskega zdravstvenega doma Matjaž Krajnc. “Pozanimal sem se na koprski vstopni točki, kjer niso imeli pozitivnega primera,” je povedal. Okuženi se je očitno torej testiral drugje. “Če ta oseba res tudi živi pri nas, potem nam vsekakor ni vseeno.” Krajnc se sicer boji, da se bo rahljanje ukrepov in dejstvo, da ljudje priporočil ne jemljejo več resno, pokazalo z rastjo novih okužb in drugega vala. “V našem zdravstvenem domu se še vedno obnašamo in delamo tako, kot v drugi polovici epidemije,” je še poudaril Krajnc. V piranski občini so sicer zadnji primer okužbe zabeležili 28., v postojnski pa 27. marca. Vseh potrjenih primerov v postojnski občini je tako 14, v piranski pa pet.

Spomnimo, da so prejšnji teden tri nove primere potrdili v Novi Gorici (skupno doslej osem), dva pa v Sežani (skupno štiri).


Najbolj brano