Grenke, a komične resnice o grdoti

V Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica (SNG) bodo drevi predpremierno in in jutri premierno ob 20. uri na velikem odru zaigrali mračno komedijo Jakiš in Pupče največjega izraelskega dramatika Hanoha Levina. V predstavi, ki jo režira Yonatan Esterkin, bodo igralci odstrli globoke teme, ki v današnjem svetu odpirajo nova vprašanja predvsem o lepoti in grdoti.

Ekipa je predstavo Jakiš in Pupče začela pripravljati že pred epidemijo, 
zato je režiser Yonatan Esterkin (v sredini)  že od tedaj v Novi Gorici.  Foto: Jana Rajh Plohl
Ekipa je predstavo Jakiš in Pupče začela pripravljati že pred epidemijo, zato je režiser Yonatan Esterkin (v sredini) že od tedaj v Novi Gorici.  Foto: Jana Rajh Plohl

NOVA GORICA > Jakiš in Pupče je pisana, hrupna in mračna komedija mednarodno priznanega izraelskega dramatika Hanoha Levina (1943-1999). Njegov svet je krut, mrk in brez iluzij, svojevrsten pekel, kjer morajo tisti, ki vstopijo, opustiti vsako upanje. Jakiš in Pupče se ne razlikujeta veliko od večine ljudi. Sta zrela za poroko, a na žalost sta zelo grda in revna. Kako naj tako osamljena mlada človeka najdeta sorodno dušo, toplino in ljubezen? Rešitev vedno obstaja: s posredovanjem ženitnega posrednika dvomljivega slovesa.

Predstavo bosta poleg glasbe v živo obogatili še pisana scena in razkošna kostumografija. Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica

Patrizia Jurinčič Finžgar

igralka

“V tem, da se nekdo trudi dobiti partnerja, je veliko smešnega, pa tudi žalostnega.”

Grdota kot metafora

Prvo slovensko uprizoritev igre Jakiš in Pupče največjega izraelskega dramatika je na novogoriški veliki oder postavil izraelski režiser Jonatan Esterkin, ki kot velik oboževalec Lavina dobro pozna njegova dela. V novogoriškem teatru je tokrat delal prvič, v Sloveniji pa že tretjič. Priprave na uprizoritev so stekle že pred začetkom epidemije, zato je režiser s partnerico ostal “ujet” v Novi Gorici ves ta čas, kjer bo dočakal tudi četrtkovo premiero.

Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica

“Avtor ima zelo specifičen humor. Znan je tudi po citatih, ki govorijo o življenjskih resnicah. Te so tako grenke, da ob njih ne veš, ali bi se ubil ali bi se smejal,” je povedal režiser na včerajšnji tiskovni konferenci v Novi Gorici in dodal, da je seveda bolj zdravo, če se temu smejimo. “To je podlaga njegovega humorja, je pa tudi mojster besede, kar se, upam, tudi vidi iz prevoda.” Zanj je poskrbel Milan Dekleva.

Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica

Kot je razkrila dramaturginja Ana Kržišnik Blažica, je motiv predstave ljubezen med grdima človekoma. A grdota se v igri izkazuje kot metafora, ki gledalcu pusti dovolj prostora za razmislek. Tudi o idealih in lepih podobah, ki jih navadno oblikujejo različni mediji in marsikomu zameglijo razumen pogled na svet. “V tej dramatični komediji lahko le izbiramo med večjo in manjšo katastrofo. In gotovo lahko ostanemo nesrečni prav do srečnega konca,” je še dodala.

Ko lepota ni več relativna

Igralec Blaž Valič se v igri med drugim prelevi tudi v Lejbeka, potujočega ženitnega posrednika dvomljivega slovesa. “Vsi smo Lejbek,” je strast po preživetju povezal tudi s trenutno politično situacijo v naši državi.

Revno grduhinjo Pupče upodobi Patrizia Jurinčič Finžgar, ki je predstavo ocenila kot zelo aktualno glede na sedanji čas, ko po njenih ugotovitvah lepota ni več relativna. “V tem, da se nekdo trudi dobiti partnerja, je veliko smešnega, pa tudi žalostnega,” je še dejala. Revnega grduha Jakiša igra Jure Kopušar. “Razmišljanj o lepoti in življenjskih vrednotah kar ni konca. Na dan pride resnica, ki boli, kar v ekipni predstavi, kjer se morajo vsi procesi, ritmi ... ujemati, upodobimo s situacijsko komiko,” je dejal Kopušar.

Novogoriška postavitev prinaša tudi posebne kostume, ki jih je sešila kostumografinja Tijana Todorović. Opisuje jih kot mešanico slovenske narodne noše in oblačil mediteranskega okolja, v katerega je postavljena tudi zgodba. K boljšemu ritmičnemu vzdušju bo prispevala izvirna avtorska glasba Janeza Dovča, ki jo med predstavo izvajajo v živo. Harmoniko bo igrala Petra Trobec, tubo pa Goran Krmac.

Igralsko zasedbo sestavljajo še Arna Hadžialjević, Jože Hrovat, Medea Novak, Peter Harl, Radoš Bolčina, Iztok Mlakar in Borut Petrovič kot gost.

Premiera bo v četrtek ob 20. uri ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje okužb z novim koronavirusom.


Najbolj brano