Kaos glede uporabe mask vse večji

Uporaba zaščitne maske je obvezna, opozarja vlada po koncu epidemije, njen govorec Jelko Kacin pa: “Masko morate imeti vedno s seboj in jo uporabiti, kadar ni mogoča varnostna razdalja!” A ljudje vse bolj opuščajo maske v trgovinah, na črpalkah ... Zmeda krepi nevarnost za prenos virusa, načrtnega nadzora ni, ponekod le opozarjajo.

Zaščitne kirurške maske so obvezne, kadar ni mogoče zagotoviti 
varnostne razdalje 1,5 metra in še  v vrsti primerov, kot jih 
opredeljuje ukrep vlade.
Zaščitne kirurške maske so obvezne, kadar ni mogoče zagotoviti varnostne razdalje 1,5 metra in še v vrsti primerov, kot jih opredeljuje ukrep vlade.  

SLOVENIJA > Maska da ali ne? Kdaj in kje da in kdaj in kje ne? Tako se sprašuje večina pred obiskom trgovskega centra, bencinskega servisa, cvetličarne, čevljarja, slaščičarne ...

Po prosti presoji?

Dileme ni, ko gre za pošto, frizerja, lekarno ... Tam na obvezno uporabo maske opozarjajo že letaki na vhodih in zaposleni. Enako velja za javni prevoz. Ob vstopu v avtobus večina voznikov, ki morajo nositi masko, niti ne spelje, če si potnik ne nadene maske in ga nanjo opozori.

WHO šele zdaj za maske

Šele 5. junija je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) posodobila smernice o nošenju zaščitnih mask med pandemijo novega koronavirusa. Uporabo spodbuja zlasti, ko gre za gnečo in ni možna varnostna razdalja (javni prevoz, trgovine in drugi zaprti prostori). Starejši od 60 let in tisti s pridruženimi boleznimi naj nosijo medicinske maske tudi tam, kjer je možno širjenje virusa med ožjimi skupinami in ko ni možna varnostna razdalja. Medicinske maske naj imajo vsaj tri plasti različnih materialov. Priporočeni so tudi socialno distanciranje, higiena rok in obsežno testiranje.

Ob nadzoru ste lahko kaznovani
Zdravstveni inšpektorat RS poudarja, da ostajajo zaščitne maske še naprej obvezne, skupaj z navodili in priporočili NIJZ. “V trgovinah, trgovskih centrih, na bencinskih servisih in podobno maske ostajajo obvezne,” poudarja zdravstvena inšpektorica Deana Potza. Za nadzor je pristojen zdravstveni inšpektorat. Za uporabo zaščitne opreme na področju medicine dela pa je pristojen republiški inšpektorat za delo. V primeru kršitev določbe o obveznem nošenju mask je predvidena globa, ki za posameznika znaša od 400 do 4000 evrov. Nadzor opravljajo zdravstveni inšpektorji na podlagi prijav. Od konca epidemije dalje še niso izrekli nobene globe.

V trgovinah in nakupovalnih centrih ter na bencinskih servisih je drugače. Vse več kupcev in tudi nekateri zaposleni mask ne nosijo ali imajo spuščene pod brado. Tudi v nekaterih javnih ustanovah so zaposleni brez mask prepričani, da zato, ker gre le za priporočilo, maske niso obvezne in je uporaba stvar osebne presoje. “Da, ko ni gneče in je omogočena varnostna razdalja. Maska ščiti uporabnika, še bolj druge!” odgovarjajo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). “Posamični izbruhi okužb pa opozarjajo, da virus ne miruje.”

Zakon je jasen

Vlada je konec maja sprejela sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa zakon o nalezljivih boleznih pri covid-19. Sklep med drugim omogoča naknadne ukrepe, če bodo spet nujni. “Vsi akti in ukrepi, ki (...) do 1. junija niso bili odpravljeni, veljajo še naprej, do spremembe ali preklica. Obvezno ostaja tudi nošenje zaščitnih mask,” ob tem pojasnjuje vlada.

Kje so maske še vedno obvezne?

> v zaprtih javnih prostorih, kjer je medsebojna razdalja manjša od 1,5 metra;

> v javnih prevoznih sredstvih za voznike in potnike;

> pri osebah z respiratornimi obolenji;

> pri zaposlenih v zdravstvenih ustanovah glede na stopnjo izpostavljenosti;

> pri zaposlenih v vseh domovih za ostarele in vzgojno varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami;

> pri obiskovalcih zdravstvenih ustanov, domov za ostarele in vzgojno varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami

To je izpostavil ob koncu epidemije že govorec vlade Jelko Kacin: “Masko je treba imeti vedno pri sebi in jo uporabljati. Naša nova realnost je, da mora imeti vsak pri sebi masko. Pri gospodarski dejavnosti pa lahko lastnik oziroma upravitelj ob preveliki gneči od strank zahteva, da si nadenejo maske, in stranke morajo to spoštovati.”

Dojemanje, kaj je gneča

V praksi se zapleta zaradi razumevanja prvega od vladnih navodil, češ da nošenje maske v lokalih in trgovinah, kjer ni posebne gneče, ni obvezno.

O tem je zdravstveni minister Tomaž Gantar povedal, da je, če ni gneče, možno biti tudi brez maske, a je nujno spoštovanje varne razdalje in ob tem presoja po zdravi pameti, kdaj sneti in kdaj nadeti masko. “Zavedati se moramo, da je nekdo, ki nam je preblizu, potencialno nevaren, enako kot smo mi lahko potencialno nevarni zanj.”

Maska je obvezna

Bolj kot postaja vroče, bolj ljudje opuščajo nošenje mask, ne glede na trenutno gnečo. Ob vedenju, da gre za lastno presojo, upoštevajoč varnostno razdaljo, prihaja do zmede zaradi razlage, kaj in kdaj je gneča in kaj ni. Tako v vrstah pred blagajnami eni mask sploh nimajo in stojijo tik eden za drugim. Kar nikogar ne moti in nihče ne preverja. Pristojni pa svarijo, da ostaja in obstaja nevarnost širjenja virusa, zato še vedno veljajo akti in ukrepi, sprejeti za zajezitev epidemije zaradi nalezljive bolezni covid-19. Gre za higienske ukrepe, ki predpisujejo tudi obvezno nošenje zaščitnih mask.


Komentar novinarja

Jasna Arko

Maske v praksi: popolna zmeda

Že ob rahljanju omejitvenih ukrepov zaradi epidemije smo si vsi želeli čim prej spet običajno življenje. Preklic epidemije je sprostil prepovedi, ki so korenito posegale v zasebno svobodo. Zato je večina preslišala opozorila stroke, vlade in politike, da so maske še naprej obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih, ko ni možno zagotavljati varnostne razdalje. Prav to določilo pa ustvarja veliko zmedo. Ta pristavek o varnostni razdalji je kriv, da si ljudje razlagajo sicer obvezno ...

Preberi več

Najbolj brano