Popravljanje napak

Postojnska občina je z novim odlokom o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča želela odpraviti nekatera nesorazmerja in neustavne prakse, a je hkrati, očitno zaradi premajhne premišljenosti, ustvarila tudi nove anomalije. Na žalost ji je to postalo jasno šele potem, ko je zaradi zvišanja obremenitve večini podjetij, nekaterim tudi drastičnega, doživela pričakovan upor gospodarstva.

Zadeva je, prvič, sporna, ker je postojnska občina kljub vsem svojim primerjalnim prednostim, izjemno ugodni, križiščni prometni legi, avtocestni in železniški infrastrukturi in statusu regijskega središča, na področju razvoja gospodarstva in urejanju prostora zanj - tudi novih con ni - v zadnjem desetletju zaspala, tako da so jo prehitele praktično vse sosede. In zviševanje NUSZ k privabljanju novih podjetij zagotovo ne prispeva.

Odločitev o dodelitvi subvencije za NUSZ ni nekaj, s čimer bi se občina lahko hvalila, temveč nujen popravljalni ukrep.

Drugič je zadeva sporna, ker predhodno ni bila usklajena z gospodarstvom, ki se sicer ne otepa zmernega povišanja nadomestila, pričakuje pa, da bo zasnovano ustrezno, ne pa s poenostavljenim postavljanjem vseh na skupni imenovalec. Storitvenega podjetja, ki potrebuje 100 kvadratnih metrov pisarn, denimo ne gre enačiti s proizvodnim podjetjem, ki potrebuje velike (zunanje) površine za bistveno nižjo dodano vrednost.

Tretja okoliščina, ki je seveda ni bilo mogoče predvideti, je, da je višja odmera padla ravno v čas epidemije novega koronavirusa, kar je odpor še povečalo. Odločitev o dodelitvi subvencije za NUSZ zato ni nekaj, s čimer bi se občina lahko hvalila, temveč gašenje požara, torej nujen popravljalni ukrep, če želi preprečiti, da bi bile posledice, tako finančne kot socialne, tudi za občinski proračun, nemara še hujše. Subvencijo je v teh okoliščinah pač bolje nameniti kot ne. In nato še enkrat razmisliti, kaj je treba storiti, da bo v občino, iz katere dnevno na delo migrira več tisoč ljudi, vendarle prišlo še kakšno podjetje, ne pa iz nje odšlo. Morda bo kdo oporekal, da med vsemi dajatvami NUSZ res ni odločilen. Je pa pomemben vzvod (in prihodek) občine, poleg komunalnega prispevka, za spodbujanje razvojno naravnanega gospodarstva in posledično krepitev občine. Zato je dobro, da popravki odloka zdaj ne bodo zgolj v domeni uradnikov, pač pa tudi podjetnikov.


Preberite še


Najbolj brano