Da bi se varno znebili azbestnih odpadkov

Koprska občina in Marjetica sta v sodelovanju s KS Koper - center pripravila akcijo zbiranja nevarnih azbestnih odpadkov, ki bo trajala do 31. oktobra, oziroma porabe proračunskega denarja. Za letošnjo akcijo so v proračunu zagotovili 10.000 evrov. V prihodnjih letih bodo podobne akcije pripravili tudi v drugih krajevnih skupnostih.

Pri varnem odstranjevanju azbesta je treba  uporabiti delovno 
obleko za enkratno uporabo, zaščitno masko in gumijaste rokavice. Foto: Leo Caharija
Pri varnem odstranjevanju azbesta je treba uporabiti delovno obleko za enkratno uporabo, zaščitno masko in gumijaste rokavice. Foto: Leo Caharija

KOPER > Gospodinjstva v koprski občini, ki imajo doma material, ki vsebuje azbest, ga bodo lahko oddala v Zbirnem centru Srmin, od ponedeljka do petka med 6. in 18. uro, ob sobotah pa med 7. in 15. uro.

Azbestni material bodo morali krajani odstraniti in ustrezno zavarovati ter ga pripeljati osebno, ob tem pa predložiti odrezek zadnje plačane položnice za storitve ravnanja z odpadki. Oddaja do ene tone materiala, ki vsebuje azbest, bo zanje brezplačna.

Izpolniti obrazec ali dela prijaviti

Pred oddajo je treba obvezno izpolniti spletni obrazec (dostopen na https://forms.gle/dKVpQAqFfqAHkXj46), oziroma dela prijaviti na sedežu KS Koper - center.

V Marjetici Koper občane opozarjajo, naj bodo pozorni na to, da se material, ki vsebuje azbest, ne zlomi oziroma poškoduje, saj pride ob tem do prašenja, azbest pa se tako sprosti v zrak. Vsi, ki bi radi azbest varno odstranili iz svojih domov, morajo uporabiti delovno obleko za enkratno uporabo, zaščitno masko in gumijaste rokavice.

Azbesta, ki je pritrjen, ne smejo lomiti, ampak odviti vijake, odlomljena mesta pa navlažiti z vodo, da vlakna ne letijo. Pred transportom morajo material tudi ustrezno zaščititi. Vdihovanje azbestnih vlaken namreč povzroča zelo resne bolezni, kot sta azbestoza in pljučni rak.

10.000

evrov je koprska občina namenila za akcijo brezplačnega prevzema azbestnih odpadkov


Najbolj brano