Dobrodošli, domači gosti!

Če si bomo državljani korona krizo zapomnili po kakšnih prijetnejših rečeh, bodo med temi tudi turistični boni, kar potrjujejo tudi javnomnenjske ankete, v katerih večina vprašanih bone podpira. Sploh, če si bodo z njimi ob zaradi krize načeti kupni moči lažje privoščili počitnice ali se zanje sploh odločili. Oziroma, morda tudi zaradi večjega občutka varnosti, enkrat za spremembo zavestno bolj kot hrvaškim pomagali domačim ponudnikom, ki so jih doslej, tudi po krivici, zapostavljali. Tujih gostov je bilo namreč kar tri četrtine. Domači gosti torej ne morejo rešiti sezone, lahko pa pomagajo blažiti posledice.

Odstotek pa je mogoče razložiti tudi drugače. Da so se domači gosti doma počutili zapostavljene, saj so bili ponudba in predvsem cene prilagojeni bolj zaželenim in zapravljivim tujim gostom. Zdaj je priložnost, da ponudniki pokažejo večjo mero gostoljubja in prilagodljivosti ter oblikujejo privlačno ponudbo tudi za domačega gosta. Za poskuse zlorab so predvidene relativno visoke kazni, neupravičeno dvigovanje cen zgolj zato, ker bi nekdo plačal z boni, pa lahko najbolj kaznujejo gosti sami.

Zdaj je priložnost, da ponudniki pokažejo večjo mero gostoljubja in prilagodljivosti ter oblikujejo privlačno ponudbo tudi za domačega gosta.

Pričakovanih 345 milijonov evrov, ki jih država prek bonov namenja turističnemu gospodarstvu, h katerim naj bi prišteli še vsaj 150 milijonov dodatne potrošnje, je znaten denar, priznavajo tudi v turizmu, ki bo krizo občutil najdlje. A dileme vendarle ostajajo.

Ena od teh je postavljanje ponudnikov v neenak položaj, saj turizem niso samo nočitve. Ali bodo te dejansko sprožile dovolj visoke multiplikativne učinke, torej dodatno trošenje za prehrano, vstopnice, oglede ... , ki bodo razlikovanje upravičili, bo pokazal čas.

Druga je (ne)razpršenost. Ker prostorskih in časovnih omejitev ne bo, bo to zelo verjetno vodilo v večjo koncentracijo na nekaterih (zdraviliških in obmorskih) krajih. Če bodo v želenem terminu zasedene, bodo gosti izbrali drugega, ne pa druge destinacije. Tako bodo še najmanj koristi od bonov imeli kraji, ki so beležili največ mednarodnih gostov (Ljubljana, Bled, Postojna) in s tem ustvarjali največje posredne učinke. Je pa dobro, da je vlada prisluhnila predlogom in omogočila tudi delno unovčenje bonov, saj bi sicer izpadli tudi ponudniki z nekoliko nižjimi cenami.


Preberite še


Najbolj brano