Potrebujejo vsaj 30 darovalcev

V Škofijski karitas Koper so znova vzpostavili program Posvojitev na daljavo, ki je namenjen pomoči otrokom iz socialno šibkih družin. Trenutno je vanj vključenih 115 otrok iz Primorske, pomoč bi potrebovali še številni drugi, ugotavljajo prostovoljci na terenu. Zato vabijo k sodelovanju nove darovalce.

 Marjana Plesničar Jezeršek Foto: Alenka Tratnik
Marjana Plesničar Jezeršek Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Program Posvojitev na daljavo ima že skoraj tridesetletno tradicijo, škofijska karitas ga je vzpostavila po vzoru Italijanske karitas in mu dala mednarodno noto, saj so tretjino pomoči namenili otrokom iz pobratene banjaluške škofije. Kot se spominja ravnateljica Škofijske karitas Koper Jožica Ličen, je bilo v najboljših časih vanj vključenih 400 otrok in 400 darovalcev.

Ob vse večjih potrebah v lokalnem okolju in dejstvu, da število darovalcev upada, so se v škofijski karitas lani odločili, da program prevetrijo in vanj vključijo samo domače otroke. “Trenutno imamo 90 darovalcev, v program je vključenih 115 otrok iz cele Primorske, potreb na terenu pa je še veliko več,” je pojasnila koordinatorka programa Marjana Plesničar Jezeršek.

Marjana Plesničar Jezeršek

koordinatorka programa

“Večina družin, ki ima otroke vključene v program, pri karitas prejema tudi hrano, včasih je potrebno plačilo položnice, otroci so vključeni v učno pomoč in druge dejavnosti, povabimo jih tudi na letovanje v Sočo.”

Program je načelno namenjen otrokom od prvih dni do polnoletnosti, pri mladostnikih s posebnimi potrebami pa tudi po 18. letu. “Gre za otroke iz enostarševskih družin, iz velikih družin, družin, ki se spopadajo z brezposelnostjo, raznimi boleznimi, omejitvami in drugimi stiskami. Večina družin, ki ima otroke vključene v program, pri karitas prejema tudi hrano, včasih je potrebno plačilo položnice, otroci so vključeni v učno pomoč in druge dejavnosti Popoldan na cesti, povabimo jih tudi na letovanje v Sočo,” je še povedala koordinatorka programa.

Vsak darovalec se obveže, da bo eno leto mesečno daroval 25 evrov oziroma skupaj 300 evrov. “Starši so dolžni ta denar porabiti za otroka, njegovo šolanje, zdravljenje, obšolske dejavnosti ali kaj podobnega. 25 evrov na mesec se mogoče ne sliši veliko, toda tem družinam pomeni veliko,” je dodala sogovornica.

V škofijski karitas se zavedajo, da bodo posledice epidemije letos marsikateri družini stisko še povečale, pomoč pa bodo potrebovale tudi nove družine. Zato z akcijo Podari košček srca nagovarjajo nove posvojitelje na daljavo. “Trenutno potrebujemo še vsaj 30 dobrih ljudi, ki so pripravljeni podariti košček srca, da bodo imeli vsi otroci, ki so že vključeni v program, svojega dobrotnika. Če kdo ne zmore tolikšnega zneska, lahko v sklad Škofijske karitas Koper daruje poljuben znesek za otroke, ki še čakajo na posvojitelja,” je povedala Marjana Plesničar Jezeršek. Za vse informacije so na voljo na karitas.koper@rkc.si in na telefonski številki 05/330-02-33.

V koprski karitas ob tem izpostavljajo načelo varovanja zasebnosti otroka in darovalca. “Zaščita otrok je na prvem mestu. Kljub temu vsakemu posvojitelju predstavimo zgodbo in ga vsaj enkrat letno obvestimo, kako gre otroku. Koliko ta pomoč pomeni otrokom, pa največ povedo pisma, risbe in druga sporočila, ki jih otroci napišejo v zahvalo,” je še povedala koordinatorka programa.


Najbolj brano