Mala loža bo razstavni in družabni prostor

Že leta zapuščena mala loža oziroma terasa pod volti Pretorske palače ob vhodu v Čevljarsko ulico bo v prihodnje zaživela kot razstavni in družabni prostor, ki bo lahko gostil manjše, butične prireditve.

Terasa pod volti Pretorske palače  bo v prihodnje zaživela kot 
razstavni in družabni prostor. Foto: Nataša Hlaj
Terasa pod volti Pretorske palače bo v prihodnje zaživela kot razstavni in družabni prostor. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Prihodnji teden bo podjetje Geoit za koprsko občino začelo z vzdrževalnimi deli v približno sto kvadratnih metrov velikem prostoru. Med drugim bodo obnovili dotrajan leseni strop, nanesli svež omet in prepleskali stene, prostor pa bodo tudi na novo razsvetlili. Nove luči bodo zaradi varnosti pritrdili na kovinsko konstrukcijo, ki jo bodo vpeli na strop.

Foto: Nataša Hlaj

Božena Ambrozius

članica gibanja Skupaj

“Želimo si, da prepletejo tradicijo in pomen male lože s sodobnim časom.”

Ob stenah razstavni panoji

Ob stene terase pa bodo postavili razstavne panoje, ki bodo obdani s kovinskim okvirjem, v notranjosti pa prepredeni z valovito mrežo. Dva dodatna panoja bodo postavili tudi ob južno steno s polkrožnimi oboki.

“Vsa dela bomo izvajali v skladu s pridobljenimi pogoji in soglasji zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki bo ustreznost opravljenega dela nadziral tudi med potekom naložbe,” zagotavljajo v občini. Za obnovo male lože so namenili približno 27.000 evrov, projekt pa nameravajo skleniti do konca junija.

Mala loža del Pretorske palače

Iz katastra zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki so ga izdelali pred obnovo Pretorske palače leta 2001, je razvidno, da je mala loža od nekdaj sodila pod okrilje Pretorske palače.

Nova namembnost male lože ne bo bistveno vplivala na dejavnost slaščičarne Dehar, ki za uporabo te javne površine plačuje občinsko takso. Kot pojasnjujejo v občinski upravi, bo gostinec Eran Durmiši teraso lahko uporabljal tako v času vzdrževalnih del kot tudi kasneje, a bo zaradi lažje izvedbe obnove in prihodnjih dogodkov najverjetneje moral nekaj miz umakniti.

Občina naj ne pozabi na urejanje mesta

Spomnimo, da so si v civilnem gibanju Skupaj pred tremi leti tudi z zbiranjem podpisov prizadevali, da bi malo ložo kupila koprska občina, saj da mora ostati javno dobro. Naposled je to tudi storila, ko je uveljavila predkupno pravico na dražbi stečajnega upravitelja podjetja MTN inženiring in tako prekrižala načrte podjetju EN2 iz Postojne.

27.000

evrov bo koprska občina zagotovila za obnovo male lože

Božena Ambrozius (foto: Nataša Hlaj)

Članica gibanja Skupaj Božena Ambrozius pravi, da so zelo zadovoljni, ker so se v občini odločili za obnovo. “Upajmo, da so se tega lotili na pravi način. Želimo si, da prepletejo tradicijo in pomen male lože s sodobnim časom. Nadejamo se, da so v projekt pritegnili tudi strokovnjake, ki bodo budno spremljali naložbo,” predlaga Ambroziusova.

Obenem v gibanju pozivajo občino, naj ne pozabi tudi na pospešeno urejanje mestnega središča, pri čemer naj za to poskuša najti denar iz različnih virov.


Najbolj brano