“Z dobrodelnostjo je dihala vsa dolina”

Vodja Karitas Vipavske dekanije Jožica Ličen in predsednica Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina Kristina Valič sta včeraj s podpisom dogovora o združitvi zbranega denarja zaključili akcijo zbiranja pomoči družini Slejko iz Lokavca, ki ji je požar 26. marca vzel dom. V dveh mesecih se je zbralo 66.149 evrov, ki jih bodo Slejkovi porabili za gradnjo novega doma.

Jožica Ličen, Marko Slejko in Kristina Valič ob zaključku akcije Pomoč družini iz Lokavca.   Foto: Alenka Tratnik
Jožica Ličen, Marko Slejko in Kristina Valič ob zaključku akcije Pomoč družini iz Lokavca.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Štiričlanska družina Slejko iz Lokavca je 26. marca letos ostala brez strehe nad glavo zaradi dimniškega požara, ki se je ob močni burji razplamtel na podstrešju stare hiše. Gasilci so s hitrim posredovanjem preprečili, da bi se ogenj razširil na sosednje stavbe in povzročil še večjo tragedijo, a hiša Marka Slejka in njegove družine je bila tako močno poškodovana, da v njej bivanje ni več mogoče. Slejkovim sta na pomoč priskočili občina in občinska civilna zaščita, ki sta ponudili nadomestno stanovanje, a se je družina odločila, da se začasno preseli k sorodnikom.

Koronavirus ni ustavil dobrodelnosti

V Karitas Vipavske dekanije so še isti dan prek družabnih omrežij in drugih elektronskih medijev sprožili akcijo zbiranja pomoči. “Prvi se je odzval župan Tadej Beočanin, zgledu so sledili številni drugi, tako da smo v prvih dveh dneh zbrali prek 15.000 evrov. Kljub epidemiji je z dobrodelnostjo dihala vsa dolina, pomagali so ljudje z drugih koncev Slovenije, naš klic je dosegel celo Avstralijo. Odzvali so se posamezniki, podjetja, denar je nakazalo veliko duhovnikov iz naše dekanije in iz širšega okolja, pomagala je muslimanska skupnost. Lahko rečem, da živimo med dobrimi ljudmi,” je ob zaključku zbiranja pomoči povedala voditeljica Karitas Vipavske dekanije Jožica Ličen.

Jožica Ličen

Karitas Vipavske doline

“Kljub epidemiji je z dobrodelnostjo dihala vsa dolina, pomagali so ljudje z drugih koncev Slovenije, naš klic je dosegel celo Avstralijo.”

V akcijo se je v sodelovanju s slovenskimi operaterji prek donacije SMS sporočil vključilo še Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina. V dveh mesecih so skupaj zbrali 66.149 evrov. Številni so družini obljubili tudi materialno pomoč in usluge pri gradnji novega doma. “Odziv je bil v tej situaciji res velik, toda to ni niti presenečenje, saj znamo ljudje v Vipavski dolini in v Sloveniji stopiti skupaj, ko je treba,” je povedala predsednica društva Kristina Valič.

Gradnja novega doma se bo začela v kratkem

Predstavnici obeh humanitarnih organizacij sta sodelovanje včeraj nadgradili s podpisom dogovora o združitvi zbranega denarja na računu medobčinskega društva, ki bo spremljalo gradnjo novega doma in skrbelo za plačilo računov.

“V imenu družine se vsem zahvaljujem za pomoč. Ne glede na kakšen način nam pomagate, verjemite, da to neizmerno cenimo in smo z vsako malenkostjo zadovoljni,” je dodal Marko Slejko in napovedal, da so na novi lokaciji že naredili izkop, gradnja novega doma pa bo stekla v kratkem. To družino navdaja z novim upanjem. “Naša edina želja je, da spet dobimo svojo skromno hiško. Upam, da bo do jeseni že pod streho,” je še povedal Slejko.


Najbolj brano