V Švici odkrili novo rimsko kopališče

Arheologi so ob robu gradbenih del v Badnu pri Zürichu našli bazen iz rimskih časov. Kot pravijo, bo z novim razkritjem možno potrditi tudi 2000-letno neprekinjeno zgodovino kopanja v tem kraju.

Arheologi so ob robu gradbenih del v Badnu pri Zürichu našli 
bazen iz rimskih časov. Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com
Arheologi so ob robu gradbenih del v Badnu pri Zürichu našli bazen iz rimskih časov. Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com

ZÜRICH > Arheološka izkopavanja v mestecu 25 kilometrov severovzhodno od Züricha se bodo nadaljevala, a očitno bi ta najdba lahko potrdila staro zgodbo o rimskem kopališču v Badnu, ki se v zapisih prvič uradno pojavlja že v 14. stoletju.

Gre za kopališče Verena za revne, ki je delovalo do leta 1844 in skozi dolga stoletja je bilo prav to kopališče tudi zaščitni znak tega letovišča.

Zdaj so arheologi že izkopali del rimskega betonskega bazena, kjer je moč prepoznati tudi stopnice za vstop v vodo. Kot pravi vodja projekta Andrea Schaer, je bazen verjetno iz prvega ali pa iz začetka drugega stoletja našega štetja.

Prav na tem območju so terme namreč gradili že Rimljani, potem ko so naleteli na termalne izvire reke Limmat. Povsem blizu je zraslo tudi rimljansko naselje Aquae Helveticae.

Če bi bil odkriti bazen res tisti, ki je bil zaprt šele leta 1844, bi ta švicarski kraj s tem dokazal neprekinjeno termalno dejavnost skozi dve tisočletji.


Najbolj brano