Smučki pričata o veliki tekmi

Danes so se s slovesnostjo na Mangartskem sedlu spomnili izjemnega športnega dogodka, ki so ga 3. junija 1945 pripravili pripadniki 10. gorske divizije ameriške vojske. Na zasneženem melišču so se v takrat negotovih časih pomerili najboljši smučarji na svetu in s tem izražali hrepenenje po miru in veselju do življenja.

 Veleposlanica Lynda C. Blanchard in  minister za obrambo Matej 
Tonin sta postavila smučki k spominskim tablam. Foto: David Štulc
Veleposlanica Lynda C. Blanchard in minister za obrambo Matej Tonin sta postavila smučki k spominskim tablam. Foto: David Štulc

MANGARTSKO SEDLO > “Na pobočju te veličastne gore Mangart so ameriški vojaki odkrili, da imajo s Slovenci več skupnega, čut za pustolovščino, tovarištvo, športni duh. Odnos med našima narodoma se razvija na temelju skupne dediščine, vrednot in spoznanj, do katerih so prišli vojaki 10. gorske divizije, ko so si tistega spomladanskega dne nadeli smuči,” je slovesnost pospremila in se zahvalila za ohranjanje spomina veleposlanica ZDA v Sloveniji Lynda C. Blanchard. Slovesni govornik, minister za obrambo Matej Tonin, se je zahvalil trem predstavnikom 132. polka Slovenske vojske iz Bohinjske Bele, ki so se spustili po isti strmini kot ameriški vojaki.

“Smučarskega spektakla zaradi znanih razlogov ni bilo mogoče pripraviti, bo pa za to priložnost pozneje,“ se nadeja. “Tekma je bila slavospev športu in prijateljstvu. Današnje simbolično dejanje nosi sporočilo, da šport združuje narode in ljudi, je glasnik miru in svobode.” V nadaljevanju je govoril o sodelovanju med Slovenijo in ZDA in partnerstvu na vojaškem področju, ki je strateškega pomena.

Na slovesnosti v organizaciji Občine Bovec, Združenja vojaških gornikov Slovenije (ZVGS), KS in turističnega društva Log pod Mangartom, ki so se je udeležili tudi poslanec Danijel Krivec, bovški župan Valter Mlekuž, člani ZVGS, pripadniki Slovenske vojske in drugi, so ob spominskih tablah ob cestni pentlji odkrili posebni jubilejni spominski smučki, ki so ju izdelali v Elanu. Prav taki smučki od letos krasita muzejsko zbirko v vojaškem muzeju v Denverju.

Raziskovalec zgodovinskih okoliščin tekme, upokojeni brigadir Janez Kavar, je opisal dogajanje na tekmi pred 75 leti, ki je povezala najboljše ameriške predvojne smučarje. O tem pripoveduje tudi njegova razstava, ki bo dopolnjena našla stalno mesto v trdnjavi Kluže. Letošnja 75. obletnica je spodbudila obsežne priprave na vrsto dogodkov, s katerimi bi tekmo obeležili in jo strokovno umestili v čas. Žal so jih morali zaradi epidemije preložiti na prihodnje leto, ko bodo iz ZDA lahko prišli potomci nekdanjih smučarjev. Na leto 2021 so preložili tudi bovško premiero enournega dokumentarnega filma Mission Mt. Mangart avtorja Chrisa Anthonyja, ki je s pomočjo sodelavcev iz Slovenije nastajala tri leta, in okroglo mizo z osvetlitvijo zgodovinske, vojaške in športne razsežnosti tega športnega dogodka.


Najbolj brano