Avto, ki je bil izdelan za prevaro

Konec maja leta 1975 je bila Geraldine Elizabeth Carmichael v Los Angelesu obtožena zaradi prevare v eni najbolj kontroverznih avtomobilskih zgodb.

Izdelan je bil zgolj en primerek tega avtomobila, opremljen pa je 
bil z BMW-jevim motorjem.
Izdelan je bil zgolj en primerek tega avtomobila, opremljen pa je bil z BMW-jevim motorjem.  

The 20th Century Motor Car je bilo podjetje, ki ga je leta 1974 ustanovila Geraldine E. Carmichael. Ali bolje ustanovil, saj je bila ta oseba v resnici moški, ki se je oblačila v žensko.

Podjetje si je zamislilo prototip z imenom dale, trikolesnik, ki ga je poganjal 850-kubični zračno hlajeni BMW-jev dvovaljnik z motocikla s porabo 3,4 litra in za ceno dva tisoč ameriških dolarjev. Tovrstni lahki avtomobili so bili v tem obdobju v času naftne krize priljubljena rešitev. 37-letni Carmichael se je izdajal za vdovo inženirja Nase, kmečko dekle s poreklom iz Indiane in mater petih otrok. V resnici ga (oziroma jo) je policija iskala že vse od 1961 zaradi udeležbe pri ponarejanju, vmes pa se je Jerry Dean Michael, kot mu je bilo ime, spremenil v žensko. Resnični namen podjetja je bil seveda zbrati čim več denarja investitorjev in jo popihati, a brez prototipa to ne bi šlo.

Za prvo leto so napovedali prodajo 88.000 avtomobilov, za naslednje leto pa že četrt milijona.

Načrt je bil dobro zamišljen

Prototip je zrisal in izdelal Dale Clifft, avto pa je potem promoviral s svojim podjetjem prav Carmichael. Ta je jeseni 1974 za Chicago Sun povedal, da je avto odraz naftne krize in da ima za več milijonov dolarjev investitorjev in podpornikov. Omenjal je celo 14.000 kvadratnih metrov velik obrat za proizvodnjo v Burbanku v Kaliforniji z več kot sto zaposlenimi.

Zapisali so, da je avto z vesoljsko tehnologijo, ultra lahek in najbolj varen na trgu. Z enim samim kolesom zadaj so prihranili 150 kilogramov in 300 ameriških dolarjev pri ceni, v dolžino pa je Dale meril 4,82 metra, tehtal pa je vsega 550 kilogramov. Ker je bilo težišče izredno nizko, tri kolesa niso predstavljala težav pri stabilnosti. Carmichaelova je celo povedala, da se je z avtom zaletela v zid pri 45 km/h, avto pa ni imel niti praske. BMW-jev dvovaljnik je premogel 30 kilovatov moči in avto pognal do 137 km/h. Za prvo leto so smelo napovedali prodajo 88.000 avtomobilov, za naslednje leto pa že četrt milijona.

Obljubljali milijone

Vse skupaj je postalo zelo sumljivo, saj luči sveta ni ugledal niti en serijski primerek, Carmichaelova pa je z denarjem izginila. Kalifornijske oblasti so zato začele preiskavo.

Dale Clifft je v preiskavi povedal, da še vedno verjame v projekt in da so mu obljubili tri milijone dolarjev v deležu od prodanih avtomobilov, za izdelavo prototipa pa je dobil 1001 dolar in še ček za dva tisočaka, ki je bil brez kritja. Carmichaelovo pa je še pred sojenjem vzela noč. Zgodbo so prikazali v seriji Nerešene skrivnosti, velikega podjetnika oziroma podjetnico pa našli v devetdesetih letih pod drugim imenom, ki je delala kot cvetličarka. Po sojenju in zaporni kazni je Carmichaelova zaradi raka umrla leta 2004.


Najbolj brano