Zaradi nesoglasij glede migracije in korupcije s položaja odstopa notranji minister BiH

Notranji minister BiH Fahrudin Radončić je danes sporočil, da odstopa s položaja. Odločitvi je botrovalo njegovo nezadovoljstvo z migracijsko politiko države in domnevno oviranje preiskave spornega nakupa ventilatorjev. Na državni ravni se z Radončićevim odstopom iz vlade poslavlja tudi njegova stranka Zveza za boljšo prihodnost (SBB).

SARAJEVO > Kot je dejal na novinarski konferenci, se je sam zavzemal za zakonito deportacijo 9500 nezakonitih migrantov, a da se predsedujoči predsedstvu BiH Šefik Džaferović in zunanja ministrica Bisera Turković nista strinjala z njim. Meni, da se več visokih predstavnikov države ne zaveda varnostne grožnje, ki jo predstavljajo migranti, ki se zbirajo v BiH in poskušajo vstopiti na Hrvaško.

Poleg tega ga moti, da naj bi v vladi nekateri ovirali prizadevanja za celovito preiskavo 5,3 milijona evrov vrednega nakupa ventilatorjev iz Kitajske, ki so se izkazali za neuporabne na intenzivni negi. Ventilatorje je kupila Federacija BiH in Radončić sedaj obtožuje bošnjaško stran v vladi, da blokira preiskavo, da bi tako zaščitili sami sebe.

Menil je tudi, da vladajoča koalicija preprosto ne funkcionira, njegove izjave za medije povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

BiH je trenutno vlado dobila decembra lani, šele 14 mesecev po parlamentarnih volitvah. Sestavljajo jo glavna stranka bosanskih Hrvatov, Hrvaška demokratska skupnost Bosne in Hercegovine (HDZ BiH), največja bošnjaška Stranka demokratske akcije (SDA) ter stranka bosanskih Srbov Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD) Milorada Dodika.

Radončićeva bošnjaška stranka Zveza za boljšo prihodnost (SBB)v vladi tako ko še Demokratična fronta (DF) sodeluje kot partnerica SDA.

Tudi ogrodje oblasti v Federaciji BiH sestavljajo vse omenjene stranke razen SNSD.

Kot je danes dejal Radončić, je sodelovanje SBB v vladi na državni ravni "zaključena zgodba". Na vprašanje, če bo torej obstala koalicija na ravni države in Federacije BiH je dejal, da imajo SDA, HDZ BiH in SNSD v državnem parlamentu za to dovolj poslancev. V Federaciji BiH pa naj bi bil po njegovih besedah mandat njegove stranke zgolj "tehničen".


Najbolj brano