Policijski bataljon ni rešitev

Naša policija je danes začela poostreno akcijo, s katero naj bi na meji s Hrvaško prestregli čim več nezakonitih prebežnikov in njim ter organizatorjem prevozov sporočili, da se pot proti Zahodu čez Slovenijo ne izplača. Pa se res ne?

Če na njihovo pot od, denimo, Afganistana do Trsta, pogledamo z očmi samih prebežnikov, se pot čez naše kraje seveda izplača. Ker se skozi balkanske države do naše že nekako prebijejo, pa četudi od enega do drugega centra za tujce, in ker jih od prvega pednja slovenske zemlje do cilja loči samo 40 kilometrov. Kar zdrav, mlad človek, lahko prehodi v eni noči ali, še lažje, v enem dnevu.

Ko bo Zahod spremenil svoj odnos, bodo tudi Afganistanci in Sirci lahko ostajali doma. In k nam morda prihajali le še kot turisti.

Da se jim izplača, ker Slovenija nima dovolj policistov za varovanje meje, je samo olajševalna okoliščina. Niso krivi, da je naša politika v zadnjih desetletjih zredčila lastno policijo, zdaj pa tarna, da je je premalo.

Slovenije ni preplavilo morje migrantov kot pred petimi leti. Vsaj ne še. So pa začeli italijanski policisti v okolici Trsta dnevno odkrivati večje skupine prebežnikov, ki so tja lahko prišle le prek naših gozdov in travnikov.

In zato je štiridnevna akcija slovenske policije ob pomoči vojske verjetno bolj demonstrativne kot pa akcijske narave. V teh štirih dneh morda v Trstu ne bodo več prijeli skupine 80 beguncev, vendar jih ne bodo tudi naši. Vodiči in organizatorji prevozov niso slepi in gluhi. Opazujejo okolico in spremljajo dogajanje ob meji.

Nedavni domnevni incident pri Kozini med verjetno nekoliko preveč zagnanim vojakom in pacifističnim slovensko-italijanskim državljanom, ki ne sprejema dejstva, da ga ob državni meji lahko ogovori tudi kdo z orožjem v roki, je bil kot naročen za tržaško politiko. Stotine migrantov ne vidijo, enega “Trieština” pa pričakajo s puško, so se zgražali.

Organizatorji prevozov migrantov, posla, ki je po zaslužku presegel zaslužek s tihotapljenjem drog, bodo vedno korak pred katerokoli policijo in katerokoli vojsko. Dokler bodo imeli koga voziti čez meje. Ko bo Zahod spremenil odnos do manj razvitih delov sveta, pa bodo tudi Afganistanci, Pakistanci, Sirci in drugi ostajali doma. In bodo lahko prihajali k nam le kot turisti. Do takrat se bodo njihovi kraji praznili, Evropa pa bo postala vse bolj pisana mineštra.


Preberite še


Najbolj brano