Bliže dokončno odprtje meje z Italijo?

Končna odločitev o odprtju meddržavne meje v obeh smereh je sicer v rokah slovenske in italijanske vlade, vendar epidemiologi slovenskega in italijanskega inštituta za javno zdravje nimajo večjih zadržkov. Kot poudarjajo, je epidemiološka slika dobra. Predvidoma v soboto se bosta v Ljubljani sestala zunanja ministra obeh držav.

 Meja med Italijo in Slovenijo se postopoma odpira.  Foto: Ambrož Sardoč
Meja med Italijo in Slovenijo se postopoma odpira.  Foto: Ambrož Sardoč

LJUBLJANA > Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so včeraj gostili kolege iz italijanskega Istituto Superiore di Sanita, potekala je tudi telekonferenca med Rimom in Ljubljano. Sogovorniki so ocenili epidemiološko stanje glede novega koronavirusa v obeh državah, si izmenjali podatke in izkušnje ter govorili o nadaljnjih korakih.

Razmere se umirjajo

Glavni epidemiolog NIJZ Mario Fafangel je povedal, da se stanje v svetu glede širjenja novega koronavirusa za zdaj še ne umirja, v Evropi pa je slika dogajanja precej ugodnejša, trend upadanja je očiten. Epidemiološka krivulja v Sloveniji je še naprej odlična, pomembno je tudi, da je v sosednjih državah prav tako zelo dobra, vključno z Italijo.

Poziv Avstriji za odprtje meje

Zdravniška zbornica Slovenije je včeraj prek slovenskega ministrstva za zunanje zadeve pozvala pristojno avstrijsko ministrstvo k odprtju meje med državama. Zbornica v dopisu med drugim navaja, da je bila Slovenija zelo uspešna v boju z epidemijo bolezni covid-19, glede na statistične kazalnike celo uspešnejša kot marsikatera druga sosednja država Avstrije, s katero je Avstrija mejne prehode že odprla.

Mario Fafangel (foto: STA)

Tudi Flavia Riccardo iz italijanskega inštituta je bila glede situacije optimistična in iz njenih besed je bilo razbrati, da odpravljanju omejitev ob prehajanju meje s Slovenijo ne nasprotuje. Kot je dejala, lahko v imenu inštituta “z velikim veseljem” zagotovi, da so podatki “pomirjujoči in se stalno izboljšujejo, kar bomo sporočili tudi našim politikom”.

Na kavo v Trst ali Gorico? Načeloma da

Italija naj bi z današnjim dnem odprla svoje meje za vse državljane Evropske unije. Slovenski državljani se domov iz držav EU lahko tudi vračajo brez omejitev. Lahko torej danes gremo k sosedom na kavo, po nakupih ali na obisk k prijateljem? Načeloma da.

Flavia Riccardo (foto: STA)

Pojasnila je, da imajo v Italiji trenutno le še nekaj lokalnih žarišč novega koronavirusa, ki pa so pod nadzorom, in da nimajo podatkov o nenadzorovanem prenosu virusa. Zdravstveni sistem ni preobremenjen in ga krepijo. Še vedno izvajajo stroge ukrepe fizičnega distanciranja in ozaveščanja ljudi, saj je epidemija še vedno prisotna, je dejala.

Prehajanje državne meje brez omejitev je za zdaj omogočeno na meji Slovenije s Hrvaško in Madžarsko, medtem ko na mejah z Avstrijo in Italijo še naprej veljajo ukrepi, povezani s preprečevanjem širjenja covida-19.

Odločitev za odprtje meje z določeno državo je v rokah vlade, ki pri tem upošteva oceno epidemiološke situacije za to državo, ki jo pripravi NIJZ. Italija naj bi danes, ko bo odpravila omejitev gibanja med deželami, odprla tudi mejo za državljane članic EU. V soboto pa na obisk v Ljubljano prihaja italijanski zunanji minister Luigi Di Maio.

Policisti za zdaj ostajajo

“Ko bo NIJZ ugotovil, da je situacija v Italiji dovolj dobra, jo bo dal na seznam držav, kjer je epidemiološka situacija dovolj ugodna, da se lahko dogovorimo za prost prehod. Dokler tega ni, politične odločitve ne bo. Do takrat policisti na meji ne bodo dobili informacije in navodil, da morajo ukrepati drugače,” je pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. Poudaril je, da bo italijanska vlada tista, ki bo odločila, ali bo odpravljena 14-dnevna karantena za italijanske državljane, ki se vrnejo iz Slovenije.

Glede morebitnega dogovora z Avstrijo za odprtje meje je Kacin dejal le, da bodo spremljali, kaj se dogaja med Avstrijo in Italijo. Fafangel je glede severne sosede danes ponovil, da je stanje tam trenutno dobro in ga lahko primerjamo z epidemiološkim stanjem v Sloveniji. sta, sk


Najbolj brano