Tržačan je pred štirimi leti na tej isti cesti trčil v motorista

Tržačan, ki je v četrtek zvečer na Šmarski cesti v Kopru doživel hudo nesrečo, v kateri mu je po trku v prometni znak pod kolenom odtrgalo nogo, je na tej cesti pred več kot štirimi leti in pol že doživel prometno nesrečo. Takrat je trčil v komaj 18-letnega voznika skuterja, ki je zaradi hudih poškodb umrl. Konec lanskega leta so ga na sodišču oprostili krivde za to nesrečo.

Tržačan je v četrtek na Šmarski   cesti trčil v prometni znak in se 
hudo poškodoval, pred štirimi leti in pol  pa je nekaj ovinkov višje 
trčil v mladega  voznika skuterja, ki je zaradi hudih poškodb 
umrl.   Foto: Danijel Cek
Tržačan je v četrtek na Šmarski cesti trčil v prometni znak in se hudo poškodoval, pred štirimi leti in pol pa je nekaj ovinkov višje trčil v mladega voznika skuterja, ki je zaradi hudih poškodb umrl.  Foto: Danijel Cek

KOPER > Kmalu po četrtkovi nesreči se je med domačini razvedelo, da naj bi bil 51-letni Tržačan prav tisti voznik, ki je septembra leta 2015 povzročil nesrečo, po kateri je v izolski bolnišnici zaradi hudih poškodb umrl 18-letni Marko M.

Michele Puissaje takrat peljal z avtom od Dragonje proti Kopru, nad bencinskim servisom pri Srgaših pa je - kot so ugotovili prometni policisti - začel prehitevati avtodom, ki je vozil pred njim. Iz nasprotne smeri je po zaporni površini takrat pripeljal 18-letnik, ki se je z bencinskega servisa s skuterjem poskušal vključiti v promet v smeri proti Dragonji.

Policisti so Puisso ovadili zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, po sodni preiskavi pa je tožilstvo zaradi ugotovitev izvedenca odstopilo od pregona. Starši pokojnega Marka M. so vztrajali, obtožbo je v njihovem imenu vložil odvetnik Marko Zorman. Sodni izvedenec je ugotovil, da je Puissa vozil 73 kilometrov na uro, čeprav je tam hitrost omejena na 50 kilometrov. Prehiteval naj bi kamper, ki je vozil pred njim, zapeljal čez neprekinjeno črto in nato na zaporno površino. Tam je trčil v Marka M., ki se je pripeljal s skuterjem. Po trku so ga s hudimi poškodbami odpeljali v izolsko bolnišnico, kjer pa mu niso mogli več pomagati.

Sodnica: nesreče ne bi mogel preprečiti

Puissa je ves čas zanikal krivdo za očitano kaznivo dejanje, zagovarjal se je, da ni prehiteval kamperja, temveč, da ga je le obvozil, ker je zavijal na bencinski servis. Odvetnik Zorman je v zaključni besedi višji sodnici Darji Srabotič predlagal, da ga obsodi na sedem let zapora. Italijanov odvetnik Bojan Pečnik pa je v zaključni besedi opozoril, da kaznivo dejanje, kot je očitano v obtožbi, ni kaznivo dejanje. Prav tako je poudaril, da Puissi dejanje ni bilo dokazano, zato je predlagal oprostilno sodbo.

Sodnica Darja Srabotič je Puisso oprostila. Ugotovila je, da nesreče ne bi mogel preprečiti, pogled na cesto naj bi mu prekrival avtodom, tako da je motorista prepozno opazil.

Starša pokojnega sta ob razglasitvi sodbe doživela še eno razočaranje. Najprej jih je razočaral odziv tožilstva, ki je odstopilo od pregona. Odvetnik Zorman nam je povedal, da je na sodbo vložil pritožbo in da čakajo na sejo višjega sodišča.

Pol leta po razglasitvi sodbe pa je le nekaj ovinkov, približno dva kilometra stran od kraja, kjer je bil pred več kot štirimi leti in pol udeležen v tragični prometni nesreči, Puissa spet povzročil nesrečo. V četrtek malo pred 22. uro se je z motorjem peljal po Šmarski cesti proti Dragonji. V prvem ovinku pa je izgubil nadzor nad motorjem. Ta je po drsenju obstal na cesti, motorist pa je z nogo zadel v prometni znak. Zaradi močnega udarca mu je pod kolenom nogo odtrgalo. Eden od očividcev mu je na nogi naredil esmarchovo prevezo in ustavil krvavitev.

Motor ni bil registriran

Policisti so ugotovili, da je tehnični pregled za Tržačanov motor potekel že decembra 2018, za vožnjo z njim pa ni imel vozniškega dovoljenja. Motor so 51-letniku zasegli, zanj pa odredili odvzem telesnih tekočin in strokovni pregled. Rezultati včeraj še niso bili znani. Po nekaterih neuradnih namigih naj bi mu policisti zasegli tudi zavojčke s sumlji-vo zeleno snovjo, a tega na policiji niso potrdili.

Puissa je imel tudi v domovini zaradi nevarne vožnje že težave. Na začetku sodnega postopka je potrdil, da je bil zaradi vožnje pod vplivom alkohola pred leti v Italiji obsojen na hišni zapor, v katerem naj bi preživel 20 dni. Lani pa so tržaški mediji poročali še o enem dogodku, v katerega naj bi bil vpleten. Takrat so objavili le njegove kratice. Tržaški policisti naj bi ga januarja lani aretirali, potem ko se jim je z avtom slovenske registracije poskušal izmuzniti. Med begom naj bi odvrgel zavitek s konopljo, tik pred aretacijo pa naj bi požrl zavitek, v katerem naj bi bila bela snov. V avtu naj bi nato policisti odkrili še nekaj več kot 250 gramov marihuane in manjši zavitek kokaina, pa tudi večjo vsoto denarja. S kvesture so takrat sporočili, da je bil voznik, s katerim so imeli opravka, pod vplivom alkohola.


Najbolj brano