Študente iščejo zlasti za strežbo

Zaradi zapiranja velikega dela gospodarstva v času epidemije je tudi ponudba študentskega dela močno upadla, a se zadnje tedne z rahljanjem ukrepov ponovno krepi. Dva večja študentska servisa s poslovalnicami (tudi) na Primorskem študentom in dijakom trenutno ponujata predvsem delo v trgovinah in gostinstvu.

Največ ponudb dela za študente prihaja iz gostinstva. Foto: Leo Caharija
Največ ponudb dela za študente prihaja iz gostinstva. Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > “V času epidemije se je ponudba del zmanjšala za približno 70 odstotkov, saj se nekaterih del ni izvajalo oziroma je bila izvedba okrnjena. Številni študentje in dijaki so tako čez noč ostali brez svojega primarnega vira dohodkov,” pravijo v študentskem servisu Mjob, ki ima primorske poslovalnice v Kopru, Novi Gorici, Ajdovščini, Idriji in Tolminu.

Med epidemijo štirikrat manj napotnic

Brez dela so ostali vsi študentje v strežbi, tisti, ki delajo v neživilskih trgovinah, v kinodvoranah, hotelih in casinojih ter tisti, ki opravljajo promocije. V času epidemije so izstavili štirikrat manj napotnic v primerjavi z lanskim obdobjem. Maja so jih izdali polovico manj kot v istem obdobju lani.

5,4

evra bruto je najnižja zakonsko predpisana urna postavka za študentsko delo

Z rahljanjem ukrepov se število prostih delovnih mest veča. “Od sredine marca je raslo povpraševanje po dijakih in študentih za delo v živilskih trgovinah, proti koncu epidemije pa so se začela pojavljati dela v neživilskih trgovinah, skladiščih in v proizvodnji, nato še dela v strežbi, delo na slovenskih železnicah, dostava hrane na dom in določena sezonska dela. Še vedno pa pogrešamo številna prosta mesta za delo v turizmu, ki so v takšnem času običajno zelo iskana,” sta trenutno ponudbo v Mjobu povzeli vodja projektov Maja Kokol in referentka v koprski poslovalnici Anja Ostrožnik.

Po študentih najbolj povprašujejo gostinci in trgovci

V Kopru Mjob trenutno ponuja nekaj čez 50 prostih delovnih mest za študente oziroma dijake, v Novi Gorici 40, v Tolminu 15, v Ajdovščini 19, v Idriji pa 13. Gre predvsem za delo v trgovini ter za gostinska dela (strežba hrane in pijače, delo v kuhinji, razvoz hrane), iščejo pa tudi dijake in študente za delo v proizvodnji, za fizična dela ter za delo telefonista. Urne postavke znašajo od najnižje zakonsko predpisane, to je 5,4 evra bruto oziroma 4,56 evra neto, do 7,69 evra bruto oziroma 6,5 evra neto.

Maja Kokol

Mjob

“Z rahljanjem ukrepov se ponudba veča. Še vedno pa pogrešamo številna prosta mesta za delo v turizmu, ki so v takšnem času običajno zelo iskana.”

Mladi so trenutno pripravljeni sprejeti tudi delo z nižjo urno postavko, pravijo v Mjobu. “Prav zato se določena prosta delovna mesta zapolnijo prej kot običajno. Številni študentje morajo poprijeti za kakršno koli delo, da si lahko sami financirajo študij oziroma s tem razbremenijo svoje starše. Največ povprašujejo po administrativnih delih, promocijah, delu v trgovinah ter strežbi,” pojasnjujejo.

Več povpraševanja od sredine junija

Na Primorskem študentom in dijakom ponuja delo tudi e-Študentski servis. V koprski in portoroški poslovalnici imajo trenutno objavljenih 56 del, v postojnski pa 33. “Gre predvsem za prodajo in delo s strankami, strežbo, delo v turizmu in fizična dela,” našteje vodja marketinga Saša Praček.

Največ povpraševanja pričakujejo od sredine junija naprej, ko bodo študenti in dijaki zaključili s šolskimi oziroma študijskimi obveznostmi. “Tisti, ki še nimajo izkušenj, povprašujejo po bolj enostavnih delih, kot so zlaganje, pakiranje, deklariranje, tisti bolj izkušeni pa po zahtevnejših delih. Seveda je dober motivator tudi boljše plačilo ter bližina dela. Veliko jih namreč nima svojega avtomobila,” še pojasnjuje Saša Praček iz e-Študentskega servisa. Povprečna urna postavka se giblje okrog šestih evrov bruto.


Najbolj brano