Slovenska borčevska zveza ogorčena nad novim tržaškim praznikom

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije odločno nasprotuje poskusom tržaških oblasti, da uvedejo 12. junij kot praznik dneva osvoboditve izpod jugoslovanske zasedbe.

Marijan Križman: “Podlih iger italijanske politike, ki želi z lažmi 
spremeniti zgodovino ter agresorske fašiste in zločince spreobrniti 
v žrtve, ne bomo več dopuščali!”  Foto: STA
Marijan Križman: “Podlih iger italijanske politike, ki želi z lažmi spremeniti zgodovino ter agresorske fašiste in zločince spreobrniti v žrtve, ne bomo več dopuščali!”  Foto: STA

TRST, SLOVENIJA > Predlog desnosredinske tržaške občinske uprave, ki ga je v torek potrdil mestni svet - da 12. junij praznujejo kot dan osvoboditve izpod jugoslovanske zasedbe, je močno razburil Zvezo združenj borcev NOB Slovenije.

Kot je predsednik Marijan Križman zapisal v odzivu borčevske organizacije, “je zgodovinsko dejstvo, da je bil Trst izpod nacistične okupacije osvobojen 1. maja 1945, osvobodili pa so ga jugoslovanski in slovenski partizani skupaj z italijanskimi odporniki”.

Jugoslovanska vojska Trsta nikoli ni zasedla, še piše Križman, pač pa ga je osvobodila kot mednarodno priznana zavezniška vojska protinacističnega zavezništva Združenih narodov. “Med jugoslovansko vojsko ter britansko in ameriško vojsko je bil nato 9. junija 1945 podpisan sporazum o razdelitvi vojaške uprave osvobojenega ozemlja, po katerem se je jugoslovanska vojska začela umikati iz Trsta, v pričakovanju mirovnih pogajanj, na katerih se bo določila pravična državna meja,” navaja.

Poskus uvedbe 12. junija kot dneva osvoboditve Trsta izpod jugoslovanske zasedbe je zato v očeh Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije “nov in ogaben poskus spreobračanja ter zlorabe zgodovine v politične namene”.

V Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije razumejo, da je novi italijanski praznik pogojen z vračanjem Narodnega doma Slovencem, kar berejo kot izsiljevanje italijanske politike v odnosu do slovenske manjšine. “Podlih iger italijanske politike, ki želi z lažmi spremeniti zgodovino ter agresorske fašiste in zločince spreobrniti v žrtve, ne bomo več dopuščali! Žal pa ravno slovenska politika vse to molče dopušča, namesto da bi ponavljajoče se zgodovinske zlorabe, spreobračanja, potvarjanja in laži italijanske strani najodločneje demantirala in zaustavila!” je ogorčen Križman.


Najbolj brano