Dvajset let uspešne zgodbe briške blagovne znamke Quercus

Blagovna znamka vrhunskih vin Quercus je bila vizionarsko zasnovana leta 2000, in tako letos praznuje 20. obletnico. Ob tej priložnosti je v začetku leta dobila tudi osveženo vizualno podobo. Ime Quercus izhaja iz latinskega poimenovanja hrasta doba, po katerem je svoje ime dobilo Dobrovo.

Quercus  2016 Foto: Marijan Mocivnik
Quercus 2016 Foto: Marijan Mocivnik

Pot blagovne znamke Quercus

V tej briški vasi že od leta 1957 deluje Klet Brda, kjer pod skrbnim očesom enologa Darinka Ribolice zorijo vina Quercus.

Enolog Darinko Ribolica

Na začetku je bila zasnovana za prodajo v gostinskem sektorju in je vsebovala vina, zorjena v hrastovih sodih. Quercus je bil takrat na trg lansiran z dvodelno etiketo, kar ni pred njim naredila še nobena druga vinska blagovna znamka. Prvi pa je imel tudi svojo kampanjo na zunanjih plakatih, ko je zakon to še dovoljeval. Kasneje smo po sodelovanju z Master of Wine ga. Angela Muri, blagovni znamki določili nov, drugačen razvoj in strategijo.

V Kleti Brda smo tako pričeli z uspešno zgodbo blagovne znamke vin Quercus, ki ima prepoznaven svež, saden in mineralen značaj, ki je tipično briški. Danes linijo vrhunskega vina Quercus sestavlja 11 sort, dve penini in dva 3-litrska box-a. Vsa vina so zaščitena z geografskim poreklom.

Quercus danes

Je najbolj prodajana vinska blagovna znamka v Sloveniji, radi pa jo imajo tudi ljubitelji vina v kar 26 državah sveta, kjer ga najdete tako v barih in restavracijah, kot tudi v trgovskih verigah. V 20 letih je Quercus prejel preko 200 medalj in priznanj na domačih in mednarodnih vinskih ocenjevanjih. Bil je šampion med belimi in rdečimi vini, prejel je številne zlate medalje za posamezne sorte in tudi nekaj cuveejev, ki jih pripravljamo predvsem za tuje trge. Tako svojo konsistentno kakovost dokazuje že vseh 20 let. Letos je Quercus Chardonnay 2019 prejel srebrno medaljo na Chardonnay du Monde v Franciji. Na Sommelier Wine Awards v Veliki Britaniji pa je Quercus Rebula 2019 prejela bronasto medaljo, Quercus Cabernet Merlot 2018, ki ga prodajamo samo v Veliki Britaniji, pa zlato medaljo.

Quercus Rebula 2020

Kakovost vina pa se seveda začne v družinskih vinogradih Kleti Brda. Na skrbno izbranih legah s terasasto obdelanimi vinogradi se posebno pozornost nameni pridelavi grozdja visoke kakovosti, ob upoštevanju zakonitosti trajnostnega vinogradništva in dolgoletne družinske tradicije 400 briških vinogradnikov.

In nenazadnje – veseli smo, da lahko že 20 let ponudimo vrhunsko briško vino prav vsakemu ljubitelju žlahtne kapljice. Hvala, ker se družite z nami že 20 let!

https://klet-brda.si/sl/

Ministrstvo za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju.


Najbolj brano