Nista oškodovala upnikov Primorja

Nekdanja prvi in drugi mož Primorja, Dušan Črnigoj in Robert Brajdih, sta od danes oprana očitkov, da sta leta 2011 s prodajo dveh nepremičnin skušala oškodovati upnike. Delno sta si oddahnila že februarja, ko je državna tožilka umaknila obtožnico zoper Črnigoja, Brajdihu pa očitala le še poskus oškodovanja upnikov. Sodišče pa je Brajdihu danes izreklo oprostilno, Črnigoju pa zavrnilno sodbo.

Dušan Črnigoj (v sredini) in Robert Brajdih (drugi z leve) sta danes 
z odvetniki sodišče zapustila zadovoljna.  Foto: Ana Cukijati
Dušan Črnigoj (v sredini) in Robert Brajdih (drugi z leve) sta danes z odvetniki sodišče zapustila zadovoljna.  Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > Danes se je po dobrih treh letih na novogoriškem okrožnem sodišču končalo sojenje zoper Dušana Črnigoja in Roberta Brajdiha. “Tokratna sodba v njuno korist je bila pričakovana,” so v en glas menili njuni odvetniki.

Enotna mnenja izvedencev

Novogoriško tožilstvo je Novogoričanu Robertu Brajdihu, nekdanjemu izvršnemu direktorju ajdovskega gradbenega podjetja Primorje, in Ajdovcu Dušanu Črnigoju, nekdanjemu predsedniku uprave Primorja, sprva očitalo, da sta upnike Primorja, ki je od sredine leta 2012 v stečaju, oškodovala za približno 250.000 evrov. Februarja pa je poskrbelo za preobrat, saj je tožilka Andreja Žvanut po izvedenih dokazih obtožnico zoper Črnigoja umaknila, del, ki se je nanašal na Brajdiha, pa spremenila tako, da mu je očitala le še poskus kaznivega dejanja oškodovanja upnikov.

Sporni posli z nepremičninami?

Po ugotovitvah tožilstva naj bi obtožena vse stečajne upnike Primorja oškodovala v letu 2011, ko je bilo podjetje insolventno. Brajdihu je tožilstvo očitalo prodajo nepremičnin (kleti in dveh parkirnih mest) v Ankaranu in Ajdovščini ter sklenitev dveh spornih kupoprodajnih pogodb z Go-rentom in ene z Dušanom Črnigojem ter njegovo ženo. Črnigoj naj bi kaznivo dejanje storil s podpisom kupoprodajne pogodbe z Go-rentom za stanovanje v Ajdovščini. Tožilstvo je med drugim trdilo, da so sporne posle sklepali med junijem in septembrom leta 2011.

Tožilka si je premislila po ponovnem zaslišanju izvedenca ekonomske stroke Draga Dubrovskega, ki je svoje ugotovitve pojasnil že oktobra lani. “Primorje je sicer končalo v stečaju, a iz računovodskih izkazov ni mogoče najti razlogov za insolventnost družbe,” je pojasnil in dodal, da zaradi obravnavanih nepremičninskih manevrov upniki niso bili oškodovani, saj so bile nepremičnine vrnjene v stečajno maso.

Tudi izvedenca Tibor Hren in Jelena Andreja Marinko sta po preučitvi dokumentacije v svojih mnenjih in na zaslišanjih potrdila, da Primorje v obravnavanem obdobju ni bilo insolventno.

Brajdih oproščen očitkov

Tožilka je danes za Brajdiha predlagala desetmesečno zaporno kazen in denarno kazen v višini 10.000 evrov, njegova odvetnika Andrej Doles in Luka Podjed pa sta dejala, da je obtožbeni akt neutemeljen, zato sta predlagala oprostilno sodbo. Sodnik Goran Klavora tožilkinemu predlogu ni sledil. Črnigoju je izrekel zavrnilno sodbo, Brajdiha pa oprostil očitka poskusa oškodovanja upnikov. Po preseku vseh izvedenskih mnenj, ki jih je sodišče preučilo, ni našlo razlogov za obsodbo Brajdiha.

Družba Primorje v stečaju je nedavno na sodišče poslala tudi umik premoženjskopravnega zahtevka, v katerem je od Brajdiha in Črnigoja skupaj zahtevala 250.000 evrov. Sodba še ni pravnomočna.


Najbolj brano