Prostovoljstvu prijazna mesta

Slovenska filantropija je na včerajšnji Slovesni dan prostovoljstva v okviru Nacionalnega tedna prostovoljstva razglasila letošnje prejemnike nazivov, med drugim tudi naziv Prostovoljstvu prijazna mesta. Tudi letos so si ga kot edine na Primorskem ponovno prislužile občine Postojna, Sežana, Hrpelje-Kozina in Divača.

Sežanska občina spodbuja tudi predstavitev prostovoljskih organizacij na občinskem prazniku. Foto: Petra Mezinec
Sežanska občina spodbuja tudi predstavitev prostovoljskih organizacij na občinskem prazniku. Foto: Petra Mezinec

POSTOJNA, DIVAČA, SEŽANA, HRPELJE > Na Slovenski filantropiji so izpostavili, da so občine naziv ponovno potrdile s sistematičnim spodbujanjem prostovoljstva in podporo prostovoljskim organizacijam, soustvarjanjem pozitivne družbene vrednosti prostovoljstva v lokalni skupnosti in s promocijo prostovoljstva z lastnim zgledom vodstev občin.

Kot so zapisali v obrazložitvi, Občina Postojna podporo prostovoljskim organizacijam izkazuje tudi z možnostjo dodatnega točkovanja prostovoljstva v razpisih, občanom omogoča brezplačne prevoze, prostovoljstvo spodbuja in promovira tudi s podelitvijo priznanj Naj mladi prostovoljec in Naj prostovoljski razred/skupina ter s projektom, kot je Po-stoj-na živi ulici. V številne kulturne, čistilne in druge dogodke se zgledno vključujejo tudi župan in člani občinske uprave.

Povezujejo generacije

Tudi Občina Sežana zagotavlja vsestransko podporo prostovoljskim društvom z razpisi in najemi, prostovoljsko delo tudi dodatno točkuje, podpira mlade prostovoljce, ima posluh za področje duševnega zdravja, turizma, medgeneracijskega sodelovanja in aktivno sodelovanje pri različnih prostovoljskih dogodkih, kot so Praznična Sežana, Mladifest. Zavzema se tudi za medobčinsko povezovanje in podpira prostovoljske projekte.

Občina Hrpelje-Kozina med drugim podpira program Vitica, ki starostnikom ponuja spremstvo in pomoč pri opravilih, in projekt Sopotniki, ki starejšim omogoča brezplačne prevoze. Prostovoljsko se angažira županja, pomen prostovoljstva pa na občini širijo tudi prek javnih prireditev, izobraževanja in nagrajevanja prostovoljcev ter zahval prostovoljcem, podpirajo spontane prostovoljske akcije občanov, prostovoljske organizacije pa imajo možnost brezplačnega najema prostorov.

Teden prostovoljstva

Tudi divaška občina spodbuja in priznava prostovoljsko delo kot pomemben družbeni dejavnik povezovanja in razvoja občine. Županja in zaposleni se angažirajo na prostovoljskih dogodkih, občina skrbi za promocijo prostovoljstva in ima posluh za prostovoljske organizacije in njihovo delovanje, so še zapisali v Slovenski filantropiji.

Ta med 25. in 31. majem že tradicionalno organizira 21. Nacionalni teden prostovoljstva, katerega namen je praznovanje prostovoljstva ter prostovoljskih organizacij in zahvala prostovoljcem za njihovo udejstvovanje.


Najbolj brano