V novi številki Primorskih novic preberite

Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča predstavlja pomemben del občinskih proračunov. Posledice epidemije se bodo pokazale tudi na tem področju, čeprav občine ne morejo spreminjati odlokov za odmero za nazaj. So se pa nekatere primorske občine odločile za zamik plačila. Za zdaj v marsikateri občini še ne vedo natančno, kako bo to vplivalo na proračune, kakšen projekt pa bo moral počakati na boljše čase.

V piranski občini bo marsikaj, tudi dotok NUSZ v občinski 
proračun, odvisno od turistične sezone. Foto: Tomaž Primožič/FPA
V piranski občini bo marsikaj, tudi dotok NUSZ v občinski proračun, odvisno od turistične sezone. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Kako v Piranu do parkirnega prostora tudi poleti?

Turistična sezona je pred vrati in na piranski Punti se je že spustila zapornica, ki prepoveduje parkiranje v tem delu mesta. Poleti ima na Punti prednost turizem, avtomobili domačinov pa se morajo umakniti drugam, običajno na parkirišče na Fornačah. Ali tam parkirni prostor tudi zmeraj dobijo, pa je drugo vprašanje.

Leščurji v nevarnosti, smrtonosni parazit grozi z juga

V hrvaškem delu Jadrana so nedavno potrdili prisotnost parazita Haplosporidium pinnae, ki pobija leščurje. To ni dober obet za leščurje v slovenskem morju, ki so trenutno še zdravi, a jih škodljivi parazit utegne vsak čas napasti.

V Spintecu v Volčji Dragi stavijo na razvoj v času po krizi

V podjetju Spintec, ki se ukvarja z razvojem, proizvodnjo in prodajo elektronskih igralnih naprav za igralnice, močno občutijo posledice korona krize. Še toliko bolj zato, ker so novembra lani zaključili veliko naložbo in se preselili v nove prostore, odvisni pa so pretežno od tujega trga in igralniške panoge, ki večinoma stoji.

Zaradi hrupa in opilkov jim popuščajo živci

Zaradi prekomernega hrupa pri pretovarjanju železa in padajočih opilkov postaja življenje ob pivški železniški postaji vse bolj nevzdržno. Pivški občinski svet je zato Slovenske železnice pozval, naj s pretovorno dejavnostjo nemudoma prenehajo.

Po letu in pol sodna preiskava usodnega padca v Olmu

Konec lanskega aprila so koprski kriminalisti zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti ovadili dva gradbinca, zaradi suma ponarejanja listin pa strokovnega delavca za varnost pri delu. Šlo je za vpletene v obnovo fasade stanovanjskega bloka v koprskem Olmu, kjer je z balkona s sneto ograjo padla 87-letna stanovalka in 18 dni kasneje umrla.

Prehitite raka, odzovite se vabilu

Epidemija novega koronavirusa je izvajanje programov za odkrivanje raka Dora, Zora in Svit ustavila, zamude bodo odpravili do konca leta. Znova vabijo ženske na mamografijo in ginekološke preglede, ženske in moške še v Svit, ki v črevesju odkriva nastale predrakave tvorbe in raka. Zdravniki svetujejo vsem, naj sodelujejo.

Izzivalna razstava v Mestni galeriji Nova Gorica

V petek se bo v Mestni galeriji Nova Gorica iztekla izzivalna razstava Transgresije: prostor, meja, rob. Priporočamo obisk jutri ob 18. uri: vodil bo kurator Marko Košan.

Rajko Hrvat: “Izkušnje imam in nanje stavim”

Pogovarjali smo se z Rajkom Hrvatom, 33-letnim Izolanom, ki ga je Veslaška zveza Slovenije lani razglasila za najboljšega veslača Slovenije. Epidemija novega koronavirusa je njegove načrte postavila na glavo.


Najbolj brano