Konec tedna na Krasu manj prehodov meje

“Opozarjanje se je očitno izplačalo, ta vikend smo na Krasu zabeležili manj prehodov meje,” je danes povedal Sandi Curk, poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko.

Razmere ob meji so si konec tedna ogledali tudi predstavniki 
komenske civilne zaščite. Foto: Miloš Lozej
Razmere ob meji so si konec tedna ogledali tudi predstavniki komenske civilne zaščite. Foto: Miloš Lozej

HRPELJE, SEŽANA, KOMEN > Na teren so se pretekli konec tedna odpravili predstavniki občinskih civilnih zaščit, policije in redarji. Ugotovitve vseh so bile podobne: število nedovoljenih prehodov meje se je v primerjavi s prejšnjim vikendom zmanjšalo, je bil zadovoljen Sandi Curk.

Največ nedovoljenih prehodov meje so vikend pred tem opazili na območju občine Hrpelje-Kozina, zato so bili predstavniki tamkajšnje civilne zaščite in pristojni organi še nekoliko bolj pozorni na posameznike, večinoma kolesarje in pohodnike, ki so v bližini Krvavega Potoka v smeri proti Kokoški prečkali mejo.

A večjega števila kršiteljev tokrat niso opazili, je povedal poveljnik Civilne zaščite Občine Hrpelje-Kozina Robert Kastelic. Tudi fizične ovire, ki preprečujejo prehod avtomobilom, so tokrat ostale nedotaknjene na svojem mestu, so opazili na terenskih obhodih.

Manjše število kršiteljev

V Sežani, kjer naj bi največ rekreativcev prestopalo mejo na območju Živega muzeja Krasa, prevelikih sprememb v primerjavi s preteklim koncem tedna niso opazili.

“Toda že pred tem prevelikih težav nismo imeli. Res je, da se sicer že vse od začetka zaprtja meje pojavljajo ljudje, ki prehajajo mejo na nedovoljenih mestih, a velikega števila kršiteljev nismo zabeležili,” je pojasnil poveljnik sežanske civilne zaščite Simon Hlačar.

Na območju komenske občine so v zadnjem obdobju največ nedovoljenih prehodov opazili na območju mejnega prehoda Gorjansko.

“Večinoma gre za posamezne kolesarje, kar pa je težko dokazati na terenu,” je povedal Miloš Lozej, poveljnik Civilne zaščite Občine Komen. Toda številke niso visoke, poudarjajo na Komenskem, gre prej za peščico ljudi.


Najbolj brano