V Republiki srbski odpravili izredne razmere

Parlament Republike srbske je včeraj v tej srbski entiteti Bosne in Hercegovine odpravil izredne razmere, ki jih je zaradi epidemije novega koronavirusa uvedel 28. marca. S tem so odpravili tudi policijsko uro, ki je veljala ponoči, včasih pa so jo podaljšali tudi čez celoten konec tedna, da bi omejili gibanje ljudi.

BANJALUKA > Med izrednimi razmerami je bil parlament entitete razpuščen, z odloki pa je vladala predsednica entitete Željka Cvijanović. Včeraj je v parlamentu izpostavila nujnost vzpostavitve izrednih razmer zaradi potrebe po hitrem odzivanju na krizo, češ da bi opozicija s svojimi pripombami samo po nepotrebnem upočasnila oblast pri odločnem ukrepanju, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Cvijanovićeva in njen strankarski kolega Milorad Dodik, član predsedstva BiH, sta vztrajala pri uvedbi najstrožjih omejevalnih ukrepov v celotni regiji, kot so bile večtedenske karantene za vse, ki so se vrnili iz tujine. Kljub temu je bilo število okuženih v Republiki srbski stalno večje kot v Federaciji BiH, Banjaluka pa je žarišče epidemije v državi, kjer so potrdili četrtino od skupno 2300 primerov okužbe z novim koronavirusom na celotnem ozemlju BiH.

V bošnjaško-hrvaški entiteti Federaciji BiH zaradi epidemije niso razglasili izrednih razmer, temveč stanje naravne nesreče, tako da je parlament entitete še naprej deloval. Enak ukrep je veljal tudi na ravni države, še navaja Hina.


Najbolj brano