V novi številki Primorskih novic preberite

Podjetniki s Krasa in Brkinov, združeni v sežanski območni obrtno-podjetniški zbornici, bodo na vlado naslovili dopis in jo pozvali, naj območju ob meji z Italijo nameni posebno pozornost in kak dodaten ukrep. Zaradi zaprte meje imajo še vedno od 70 do 80 odstotkov izpada prometa. Podpirajo jih tudi župani in krovna slovenska zbornica.

Tilen Skok (desno) je Branku Mehu in Danijelu Lampergerju  
razkazal proizvodnjo v družinskem podjetju Skok Blu. Ob njih sta  
še Jernej Bortolato in Klementina Križman. Foto: Helena Race
Tilen Skok (desno) je Branku Mehu in Danijelu Lampergerju razkazal proizvodnjo v družinskem podjetju Skok Blu. Ob njih sta še Jernej Bortolato in Klementina Križman. Foto: Helena Race

Zunanja ministra nista skrajšala kolon

Približno 3500 dnevnih delovnih migrantov na slovensko-hrvaški meji si ne more oddahniti niti po srečanju zunanjih ministrov Anžeta Logarja in Gordana Grlića Radmana danes na Dragonji. Na meji bodo še naprej vsak dan čakali po več skupaj s turisti in z vikendaši.

“Narodni dom pripada Slovencem v Italiji”

Narodni dom pripada slovenski narodni skupnosti v Italiji. To določa zaščitni zakon in če ga namerava italijanska država vrniti Slovencem in pri tem bržkone preseliti univerzitetni oddelek za tolmače in prevajalce v občinsko stavbo v svetoivanskem parku, je tako prav. Tržaški župan Roberto Dipiazza poudarja, da namerava upoštevati in udejanjiti zakonske predpise.

Prihodnji teden naj bi podpisali pogodbo za nakup ŠC Hit

“Na nakup ŠC Hit smo pripravljeni, čakamo le še na pogodbo,” napoveduje župan Milan Turk. Kot kaže, naj bi jo podpisali v prihodnjem tednu. Ko bo občina lastnica, bo z njim upravljal javni zavod, župan pa si obeta, da bodo športniki center lahko začeli čim prej uporabljati.

Koprska občina brez ideje, kaj početi z nekdanjimi skladišči

Nekdanje skladišče blagovnih rezerv ob severni obvoznici v Kopru še kar čaka na izpolnitev zavez iz pisma o nameri med koprsko občino in Luko Koper. Občina prave ideje nima, kulturniki, mladi podjetniki, arhitekti in drugi pa ocenjujejo, da ima ta prostor precejšen potencial.

Tožilstvo za Suljića predlaga 25 let zapora

Državna tožilka je danes za Jasmina Suljića, ki je oktobra lani v Bovcu dvanajstkrat zabodel Romana Komaca, predlagala 25 let zapora. Obtoženčeva odvetnica meni, da očitanega kaznivega dejanja ni storil načrtno in na grozovit način, kot trdi tožilstvo, sicer bi zakril svoje sledi in zbežal. Sodbo bo sodnica razglasila v torek.

Zaradi svaka razveljavili obsodbo Fabrisove

Senat višjih sodnikov je, kot je bilo pričakovati, ugodil pritožbam in razveljavil sodbo Nataši Fabris, nekdanji upravnici kurilnice na Markovcu. Ker je eden od oškodovanih etažnih lastnikov svak sodnice Orjane Trunkl, ki je vodila sojenje na prvi stopnji, višjim sodnikom ni preostalo drugega, kot da so razveljavili sodbo.

Razsaja naj epidemija poguma

Mednarodna obmejna srečanja Forum Tomizza, ki vsako leto v tem času s premišljevanji in angažirano umetnostjo okupirajo Trst, Koper in Umag, so se spričo posledic koronakrize morala v četrtek oglasiti po spletu zgolj iz Kopra. Tokratno različico so poimenovali “light”, a v tretje desetletje povezovanja in preseganja meja, ki trenutno še kako obstajajo, vstopajo z nenačetim pogumom.

Iličić za prekinitev suše?

Danes mineva deset let od zmage Interja v nogometni ligi prvakov, kar je bila tudi zadnja lovorika katerega od italijanskih klubov v evropskem merilu. Milanski modro-črni so bili pred prekinitvijo zaradi koronavirusa še v igri za lovoriko v evropski ligi, v elitnem klubskem tekmovanju pa najbolje kaže modro-črnim iz Bergama.

Dirigent, ki rad bere pravljice

Tomaž Škamperle živi z glasbo. Dobesedno. Od malega igra, najprej trobento, pa kljunasto flavto, nato klarinet. Zaposlen je kot učitelj glasbene vzgoje. Dirigira Brkinski godbi 2000 in njenemu podmladku. Uči v godbeniški šoli. Sodeluje s številnimi drugimi orkestri. Glasba je doma tudi v njegovi družini. A vendar v času epidemije ni vsak večer igral - pač pa bral pravljice.

Novogoričan Boro Štrumbelj je Plavalno zvezo Slovenije kot predsednik popeljal v stoto leto delovanja

24. aprila je Plavalna zveza Slovenije praznovala stoletnico. Od decembra jo vodi novogoriški plavalni strokovnjak dr. Boro Štrumbelj. Zaradi omejitev v času pandemije je lahko plavalce nagovoril le po spletu. Upa, da bo za visokemu jubileju primerno svečanost še priložnost v decembru. Trenutno s sodelavci vso energijo vlaga v zagotavljanje razmer za ponoven zagon resnega treninga plavanja - tudi za paraolimpijce, ki jih bo vodil na igrah prihodnje leto v Tokiu.

Virus je prizadel tudi žalujoče

Epidemija koronavirusa je grobo posegla tudi v področje, o katerem v naši družbi sicer ne maramo preveč govoriti, saj je odnos do umiranja in smrti še vedno zavit v tančico številnih predsodkov, strahov in skrivnosti, a vendar je smrt sestavni del življenja. In čeprav o smrti in umiranju najpogosteje teče beseda okrog prvega novembra, dneva spomina na mrtve, je morda prav zdaj pravi trenutek za razmislek o tem, koliko lepše bi živeli, če smrti ne bi tako zelo izrivali, kar je že večkrat poudarila zdravnica Metka Klevišar, ustanoviteljica Slovenskega društva hospic.


Najbolj brano