V Luki tehnologija 5G, občani za več informacij

Luka Koper in Telekom sta med 15 partnerji testnega evropskega razvojnega projekta 5G-Loginnov, ki uvaja peto generacijo mobilnih omrežij za inovacije v logistiki. V Luki jo bodo konec leta preskusili na kontejnerskem terminalu. V projektu sta tudi pristanišči Hamburg in Pirej. V KS Koper center želijo od Luke več informacij o tem.

Testiranje  bo potekalo v skladu z uredbo o mejnih vrednostih moči signala, zato ne bo imelo nobenega vpliva na okoliške prebivalce, 
zagotavljajo v Luki in Telekomu. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Testiranje bo potekalo v skladu z uredbo o mejnih vrednostih moči signala, zato ne bo imelo nobenega vpliva na okoliške prebivalce, zagotavljajo v Luki in Telekomu. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > “Kontejnerski terminal bo testno območje, na katerem bodo partnerji v praksi preizkušali rešitve za optimizacijo pristaniških procesov in njihovo večjo učinkovitost, kar se bo pokazalo tudi v zmanjševanju vplivov na okolje, denimo pri energetski učinkovitosti. To nas postavlja ob bok evropskim pristaniščem z jasno digitalno strategijo,” o konkretni uporabi rešitev 5G pravi Sebastjan Šik, vodja službe za stike z javnostmi v Luki.

EU namenja raziskavam na področju 5G veliko denarja. Samo v okviru programa Obzorja 2020 je med letoma 2014 in 2020 namenila 700 milijonov evrov. V ta program sodi tudi omenjeni triletni projekt 15 partnerjev z Luko in Telekomom, ki bodo skupaj vložili osem milijonov evrov, od tega jih bo skoraj šest milijonov sofinancirala evropska komisija.

Ni povezave med koronavirusom in 5G

Med številnimi napačnimi in zavajajočimi informacijami, ki preplavljajo družbena omrežja od začetka epidemije covid-19, je tudi obstoj povezave med novim koronavirusom in tehnologijo 5G. EU ob tem poudarja: “Ni povezave. Koronavirus je virus, ki se prenaša med ljudmi s kapljicami, ki nastanejo, ko kihamo, kašljamo ali dihamo. 5G je nova generacija mobilne tehnologije, ki deluje prek neionizirajočih radijskih valov. Ni dokazov, da je 5G škodljiv za zdravje ljudi. Izbruh koronavirusa v kitajskem Wuhanu ni povezan s 5G.”

Izvedba na terenu konec leta

Evropska komisija države članice, tudi Slovenijo, v zadnjih priporočilih poziva k uvajanjem omrežij pete mobilne generacije.

To po svetu in v Sloveniji spremljajo tudi opozorila o morebitnih tveganjih. “V krajevni skupnosti Koper center smo se obrnili na župana in se želimo pobliže seznaniti tudi s tem projektom v Luki,” pravi predsednik Jadran Čalija. V Luki Koper pravijo, da so ravno poslali informacije občinama Koper in Ankaran in krajevni skupnosti. “Projekt je bil šele potrjen in je izvedba predvidena šele konec leta. Testiranje v koprskem pristanišču bo potekalo v skladu z uredbo o mejnih vrednostih moči signala, zato ne bo imelo nobenega vpliva na okoliške prebivalce,” poudarjajo v Luki.

Telekom je podobna omrežja po Sloveniji že postavljal. “Mobilni podatkovni promet po količini ves čas narašča, dolgoročno gledano eksponentno, česar 4G omrežja v določeni točki ne bodo več zmogla. Zato potrebujemo razvoj na novo mobilno generacijo, 5G pa je pri tem evolucijska nadgradnja 4G,” pojasnjujejo v Telekomu.


Najbolj brano