Treba je le začeti delati

Edini ukrep, ki nas lahko reši, je, da začnemo delati kot pred krizo, je bilo slišati po včerajšnjem srečanju obrtnikov in podjetnikov s sežanskega območja z vodstvom Obrtno podjetniške zbornice Slovenije. Izjava bi delovala nekako osvežujoče - če bi jo slišali v nekem drugem času in v drugačnih razmerah, ne pa pod grozečim plazom izgub, odpuščanj in stečajev.

Tako enostavno zveni. Le začeti delati je treba. A kljub vsej dobri volji to trenutno ni mogoče. Čeprav so se nekatere omejitve sprostile in so skoraj vse dejavnosti že odprle svoja vrata, ostaja meja z Italijo zaprta, lokali pa prazni. Podjetniki imajo še vedno več kot 70 odstotkov izpada, poleg tega se je kriza ob italijanski meji z uvedbo kontrolnih točk začela že nekaj dni prej kot drugod.

Edini ukrep, ki nas lahko reši, je, da začnemo delati. Tako enostavno zveni. A kljub vsej dobri volji to trenutno ni mogoče.

Tako kot storitvene dejavnosti je v veliki meri na italijanski trg vezana tudi proizvodnja, in tudi podjetniki z večdesetletno tradicijo ugotavljajo, da bodo težko preživeli. Med njimi so tudi takšni, ki so zadnja dva meseca zaradi že sklenjenih naročil skoraj nemoteno delali in pomoči države praktično niso potrebovali, se jim pa proizvodnja ustavlja zdaj, ko se možnosti koriščenja denarnih ukrepov iztekajo.

Na Krasu in v Brkinih ni industrije niti velikih podjetjih. Gospodarstvo sloni na majhnih, večinoma družinskih, podjetjih. Vsako, ki pade, s sabo potegne socialno breme. Kako težko bo, bo odvisno tudi od tega, ali bo vlada prisluhnila pozivu obrtnikov, podjetnikov in županov, naj zaradi vseh specifik kraje ob meji obravnava posebej in jim nameni kak dodaten ukrep.

Nenazadnje je na Krasu in v Brkinih poseben tudi turizem, ki mu bo najbolj izpostavljen ukrep - boni - koristil bore malo. Namestitvenih kapacitet tod skoraj ni, ponudba temelji na gostinstvu, vinarstvu, izletništvu - vse to pa, spet, večinoma na italijanskih gostih.

Kako hitro se bodo lahko vrnili, je odvisno od vlad obeh držav in od tega, kako spretni bosta pri dogovarjanju o sprostitvah pri prehajanju meje ter obveščanju ljudi o tem. Minuli konec tedna so nekateri že mislili, da lahko prečkajo mejo, kar je sprožilo pozive policiji, naj ta konec tedna poostri nadzor na meji. Kot da je nekaj pohodnikov, kolesarjev in tekačev, največja grožnja.


Preberite še


Najbolj brano