Ameriški milijarderji v času epidemije koronavirusa postali še bogatejši

Skupno premoženje ameriških milijarderjev se je od 18. marca povečalo za 434 milijard dolarjev, sta izračunala organizacija Američani za davčno poštenost in Inštitut za politične študije. Najbogatejši torej v času, ko je ameriško gospodarstvo v krču zaradi epidemije novega koronavirusa in Američani izgubljajo službe ter premoženje, še bogatijo.

NEW YORK > Poročilo temelji na podatkih revije Forbes, ki zbira finančne informacije o najbogatejših Zemljanih. Milijarderjem kriza očitno ne more do živega, saj je skupno premoženje petih najbogatejših Američanov Jeffa Bezosa, Billa Gatesa, Marka Zuckerberga, Warrena Buffetta in Larryja Edisona od 18. marca naraslo za 75,5 milijarde dolarjev.

Omenjena peterka zaleže za 21 odstotkov rasti vseh 600 milijarderjev s Forbesove lestvice v zadnjih dveh mesecih.

Borzni indeksi Wall Streeta so med 19. februarjem, ko so bili na rekordnih ravneh, in 18. marcem izgubili 29 odstotkov vrednosti. Vendar se je v zadnjih tednih padanje borznih indeksov ustavilo, tehnološki indeks Nasdaq pa je za letos celo znova v pozitivnem območju.

Ustanovitelj Tesle Elon Musk je v času krize zabeležil rast svojega premoženja za 48 odstotkov na 36 milijard, ustanovitelj Facebooka Zuckerberg pa za 46,2 odstotka na 79 milijard dolarjev. Forbesov seznam je imel marca 614 milijarderjev, sedaj jih ima 630.

Vsi je niso tako dobro odnesli, saj je premoženje ustanovitelja proizvajalca športne opreme Under Armour Kevina Planka padlo za 6,8 odstotka na milijardo dolarjev, premoženje modnega mogotca Ralpha Laurena pa se je znižalo na 5,6 milijarde.


Najbolj brano