Več povpraševanja po toplih obrokih

Regijski štab civilne zaščite za Notranjsko in tudi vseh deset občinskih štabov v regiji bo delovalo še do preklica državnega načrta zaščite in reševanja ob primeru epidemije, predvidoma konec naslednjega tedna.

Pripadniki CZ so pred ponovnim odprtjem poskrbeli za razdelitev 
zaščitne opreme šolam in vrtcem.
Pripadniki CZ so pred ponovnim odprtjem poskrbeli za razdelitev zaščitne opreme šolam in vrtcem.  

SREDNJA PRIMORSKA > Po besedah poveljnika regijskega štaba Sandija Curka so v zadnjih dneh člani štabov skrbeli predvsem za dobavo zaščitne opreme za šole in vrtce, ki so bili vsi na ponoven začetek dela dobro pripravljeni. Razdelili so jim 32.000 zaščitnih mask. Z zaščitno opremo so oskrbeli tudi zobozdravnike.

V sedmih od desetih občin v regiji se v zadnjih dneh povečuje tudi povpraševanje po toplih obrokih za ljudi, ki si jih zaradi bolezni ali starosti ne morejo več pripravljati sami. “To je verjetno posledica dejstva, da so bili ljudje dva meseca brez zdravstvene oskrbe, razen najnujnejše, specialističnih pregledov, zato je del populacije zdravstveno že nekoliko bolj oslabljen in potrebuje več pomoči,” ocenjuje Curk. Tople obroke jim zagotavljajo s pomočjo ekip CZ in prostovoljcev. V regijskem štabu pravijo, da je zato zelo dobrodošel tudi ponoven začetek izvajanja brezplačnih prevozov za starejše do zdravnika v okviru zavoda Sopotniki.

Kljub preklicu epidemije občane pozivajo, naj še naprej ostanejo previdni in upoštevajo navodila glede varnostne razdalje, nošenja mask in higiene rok, saj se bo ob odpiranju mej možnost prenosa okužbe povečala.


Najbolj brano