V novi številki Primorskih novic preberite

Vsi gostinski lokali v Kopru so ponovno odprli vrata, le mestna kavarna Loggia na Titovem trgu ostaja zaprta. Tako bo vse dokler koprska občina ne izbere novega najemnika, saj je zdajšnji predlagal sporazumno prekinitev pogodbe. Domačini upajo, da bodo merila v razpisu dovolj zahtevna, da bo lokal na elitni lokaciji zaživel in bo mestu končno v ponos.

Vsi gostinski lokali v Kopru so ponovno odprli vrata, le mestna  
kavarna Loggia na Titovem trgu ostaja zaprta. Foto: Nataša Hlaj
Vsi gostinski lokali v Kopru so ponovno odprli vrata, le mestna kavarna Loggia na Titovem trgu ostaja zaprta. Foto: Nataša Hlaj

Miroslav Žaberl, varnostni strokovnjak o tem, kako bi se morala odzvati država na varde

Policisti v Slovenski Bistrici so imeli prav, ko so se na prihod tako imenovane Štajerske varde odzvali potrpežljivo in zadržano, meni strokovnjak za varstvoslovje, predavatelj na Fakulteti za varnostne vede, avtor več znanstvenih del in sodni izvedenec na področju policijskih pooblastil Miroslav Žaberl. Veliko bolj odločno pa bi se morala odzvati politika, sicer tvegamo, da bo pojavov, podobnih vardi, v naslednjih letih vse več.

Hojs se je le oglasil: obnašanje varde je povsem nesprejemljivo

Štiri dni po “okupaciji” policijske postaje v Slovenski Bistrici, kjer je približno 50 vardistov terjalo odgovore o posredovanju policije, je minister za notranje zadeve Aleš Hojs dejal, da je obnašanje predstavnikov varde “povsem neprimerno”. Opozicija bo ponovno predlagala spremembo zakonodaje, ki bi prepovedala delovanje paravojaških formacij.

V Luki tehnologija 5G, občani za več informacij

Luka Koper in Telekom sta med 15 partnerji testnega evropskega razvojnega projekta 5G-Loginnov, ki uvaja peto generacijo mobilnih omrežij za inovacije v logistiki. V Luki jo bodo konec leta preskusili na kontejnerskem terminalu. V projektu sta tudi pristanišči Hamburg in Pirej. V KS Koper center želijo od Luke več informacij o tem.

Ministra Parku vojaške zgodovine obljubila pomoč

“Vsekakor bomo pristopili k sistemski ureditvi financiranja, ker se zavedamo, da je park dobil nacionalni pomen in je prerasel občinske okvire in tudi zmožnosti,” je danes v Parku vojaške zgodovine zagotovil minister za kulturo Vasko Simoniti. “Naš namen je zagotoviti pogoje za stabilno delovanje parka in njegov razvoj in v tej smeri bodo šli pogovori in odločitve, ki bodo sprejete v naslednjih tednih oziroma mesecih,” je dodal minister za kohezijo Zvonko Černač.

Znova zaživela ideja o predoru med Ronkami in Nabrežino

Po poročanju italijanskih medijev načrtuje RFI, državna služba za železnice v Italiji, prenovo železniške proge med Benetkami in Trstom. Na odseku med Nabrežino in Ronkami pa načrtuje 23 kilometrov dolg predor. V Skupini okolje in zdravje Furlanije Julijske krajine opozarjajo na negativne vplive tovrstnih posegov in predoru ostro nasprotujejo.

Kmetje si pulijo lase zaradi volkov

Pred letom dni so volkovi dobrih sto metrov od hiše in hleva prostorejcu Francu Čemažarju pokončali nekaj dni staro tele, pred dnevi pa že prvi dan po skotitvi. Vmes mu je volkove uspelo večkrat pregnati. Tokrat so napadli tik ob hlevu, na območju, kjer se Čemažarjevi predniki na kmetiji, ki deluje že več sto let, z volkovi niso nikoli srečevali.

Za Romana so bili usodni vbodi v hrbet

Sojenje 24-letnemu kuharju Jasminu Suljiću, ki je oktobra lani pred hišo v Bovcu dvanajstkrat zabodel deset let starejšega Romana Komaca, se približuje koncu. Vzrok za napad naj bi bilo ljubosumje. “Da gre k Romanu, se je zavestno odločil, drugo pa je storil v afektu. V poplavi čustev mu je odpovedal nadzor,” je pojasnila izvedenka psihiatrične stroke.

Policisti so imeli precej sreče, da so lansko jesen ujeli osumljence ropa v Brkinih

“Pijan človek zagotovo ne bi mogel tako voziti, razen če bi se hotel ubiti,” je na vprašanje, ali bi lahko tako bežal pred njimi pijani voznik, danes odgovoril postojnski policist. Trije Albanci, obtoženi poskusa ropa bencinskega servisa v Povžanah, se namreč izgovarjajo, da so bili zelo pijani, pred policisti pa bežali s hitrostjo tudi 180 kilometrov na uro. Že 250 metrov od črpalke pa jih je celo fotografiral radar.

Kultura na respiratorju? Nikar!

Kulturno ministrstvo te dni beleži žalosten rekord- pozivi k pomoči kulturnim ustanovam in ustvarjalcem se še kar vrstijo. Tretji vladni protikoronski paket je kulturo povsem prezrl, lahko pa od ponedeljka gledališča in kinodvorane sprejmejo do 50 obiskovalcev. Z maskami, seveda.

Novinar, urednik in politik Bojan Brezigar o spremembah, ki jih doživlja slovenska manjšina v Italiji

Pred dobrim tednom je 75. rojstni dan praznovala pomembna institucija slovenske manjšine v Italiji, časopis Primorski dnevnik. Njegovo pot je močno zaznamoval Bojan Brezigar, ki je bil med letoma 1992 in 2005 tudi njegov odgovorni urednik. Brezigar pa ni le prepoznavno novinarsko in uredniško ime, je tudi odličen poznavalec manjšin po vsej Evropi, bil pa je tudi župan, deželni svetnik in predsednik Paritetnega odbora za slovensko manjšino. Kot pravi sam, se vedno trudi razumeti drugače mislečega, kar ostaja na čezmejnem območju - tudi na meji med Slovenijo in Italijo - (še) vedno poseben izziv. Jutri objavljamo intervju z njim.

Bo država Istri zagotovila zadostne količine pitne vode z zajezitvijo potoka Suhorca v Brkinih?

Ministrstvo za okolje in prostor bo pri iskanju dopolnilnega vodnega vira za Istro s postopki nadaljevalo tam, kjer jih je ustavilo leta 2006, ko je nameravalo osnutek državnega prostorskega načrta (DPN) za Padež javno razgrniti. Zajezili naj bi Suhorco, pritok potoka Padež v Brkinih, ki se izliva v reko Reko, vodo pa bi po potrebi koristili tudi v Kraškem vodovodu Sežana in Javnem podjetju Komunala Ilirska Bistrica.


Najbolj brano