Inšpektorji izrekli več kot 1000 glob

Zdravstveni inšpektorat je od uvedbe ukrepov, s katerimi je država poskušala - in uspela - omejiti širjenje epidemije novega koronavirusa, izrekel več kot 1200 glob. Kršitelji vladnih odredb bi morali v državno blagajno nakazati prek 150.000 evrov.

Policisti so nadzirali prepoved gibanja iz občine v občino, zaradi 
česar nekateri  tudi svojih sorodnikov niso videli več tednov.  Foto: Danijel Cek
Policisti so nadzirali prepoved gibanja iz občine v občino, zaradi česar nekateri tudi svojih sorodnikov niso videli več tednov.  Foto: Danijel Cek

LJUBLJANA > Zdravstveni inšpektorat je od uveljavitve vladnih odlokov in odredb ministrstva za zdravje zaradi epidemije prejel in obravnaval več kot 1500 prijav. Zdravstveni inšpektorji so na terenu opravili opravili več kot 6000 pregledov. Ob tem so izrekli tudi več kot 100 ukrepov prepovedi prodaje blaga oziroma ponudbe storitev.

Od policije so dobili več kot 8100 predlogov za uvedbo prekrškovnih postopkov. Inšpektorji so izrekli več kot 1200 glob, znesek glob pa je presegel 150.000 evrov. Policisti ob ugotovljenih kršitvah vladnih odlokov in odredb ne ukrepajo sami, temveč na inšpektorat pošljejo predlog za uvedbo prekrškovnega postopka.

Inšpektorji tudi pri gostincih, frizerjih, v kozmetičnih salonih

Na inšpektoratu so pojasnili, da so od 4. maja do 18. maja na območnih enotah inšpektorata v Kopru in Novi Gorici dobili dvanajst prijav zoper ponudnike gostinskih storitev in štiri prijave zoper ponudnike storitev higienske nege, kamor sodijo frizerski in različni kozmetični saloni za nego telesa ter nekatere podobne dejavnosti (piercing, tetoviranje). Pri nadzorih omenjenih prijav so kršitve ugotovili v štirih primerih, tri v gostinstvu, eno pa v higienski negi.

Kršitelji lahko odločbe o prekrških vložijo zahteve za sodno varstvo, na inšpektoratu številk niso razkrili, dodali so le, da bodo vse posredovali pristojnim sodiščem.

Na Primorskem skoraj 100 glob

Zdravstveni inšpektorji iz območnih enot inšpektorata v Kopru in Novi Gorici so do začetka minulega tedna izrekli skupno 97 glob zaradi kršitve odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev ter odloka o začasni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih. Na naše vprašanje, ali so bili med kršitelji tudi italijanski državljani, so odgovorili, da je odlok o prepovedi gibanja kršilo tudi 42 tujcev. Na predlog policije so proti tujcem uvedli devet prekrškovnih postopkov. Podatke so nam posredovali v začetku tega tedna. Globe tujcu praviloma izrečejo na kraju prekrška.

Policisti o prijavah in kršitvah

Policisti so dobili skupno 2519 prijav kršitev vladnega odloka, samo glede novega odloka so dobili 254 prijav. Skupno so ugotovili 8373 kršitev odloka (k številki je prištetih 660 kršitev novega odloka). Samo v sredo so zabeležili tri kršitve. V 5486 primerih so izrekli opozorila ali ukaze (v sredo recimo dve). Zdravstveni inšpekciji so predlagali uvedbo postopka o prekršku v 6882 primerih (v sredo so spisali en takšen predlog).

Policisti so, denimo, več kršiteljev ustavili na Miljskih hribih. Ustavili so, denimo, tekačico iz Trsta, ki je šla čez ovire na območju nekdanjega mejnega prehoda, podobnih kršitev je bilo še več. Kriminalisti pa so obravnavali tudi več italijanskih državljanov, ki so čez mejo kljub prepovedi prišli po nakupih prepovedanih drog - hkrati pa so si prislužili tudi postopek pri zdravstvenem inšpektoratu.

9

prekrškovnih postopkov so zaradi kršitve prepovedi gibanja uvedli proti tujim državljanom

97

glob so zaradi kršitve odloka o prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev izrekli na Primorskem


Najbolj brano