V novi številki Primorskih novic preberite

Čeprav je turizem ena od panog, ki izrazito čutijo posledice krize zaradi covida-19, pa v Brdih ponovni zagon vliva optimizem. Res ni tujcev, ki bi tam prenočevali, vendar pa je bilo v pokrajini v minulih dveh vikendih veliko obiskovalcev.

Brici so ob koncu tedna obiskovalcem  prodali vse češnje, kar jih je  
bilo na voljo. Foto: Ambrož Sardoč
Brici so ob koncu tedna obiskovalcem prodali vse češnje, kar jih je bilo na voljo. Foto: Ambrož Sardoč

Prevozniki napovedujejo proteste

Prevozniki, združeni v sekciji za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so razočarani, ker vlada ni vključila njihovih zahtev v tretji protikorona paket. Če njihovih ključnih zahtev ne bodo uresničili, prvi mož prevoznikov Peter Pišek napoveduje proteste.

“Ne predlagamo zaprtja Kovka”

Vipavska dolina se lahko pohvali z najdaljšo sezono letenja za jadralne padalce in zmajarje v srednji Evropi. Začasna prepoved letenja posameznikov z vzletišča Kovk, kot je po tragični aprilski letalski nesreči priporočil preiskovalec letalskih nesreč, bi okrnila turizem v dolini. A preiskovalec poudarja: “Ne predlagamo ne prepovedi ne zaprtja.”

SMC v Kopru je že razpadla

V lokalnem odboru Stranke modernega centra Koper in Ankaran je prišlo do pravega razpada, saj je v zadnjih dneh izstopilo kar deset članov. Razlog je slabo delo lokalnega odbora in nezadovoljstvo z vstopom v desnosredinsko koalicijo.

V podporo Muzeju solinarstva tudi javni zavodi za kulturo in znanost

Če ministrstvo za okolje in prostor ne bo našlo vsaj obljubljenih 18.000 evrov za Muzej solinarstva, bo stara solinarska hiša s svojo muzejsko zbirko ostala zaprta za javnost. “Država se je zakonsko obvezala, da nam bo pomagala, in upamo, da svoje obljube ne bo prelomila,” pravi Franco Juri, direktor Pomorskega muzeja Sergeja Mašere Piran, ki upravlja z Muzejem solinarstva.

Iz Italije jih vleče čez mejo

Minuli konec tedna so na Krasu opazili več prehodov meje. Zeleno mejo so prečkali predvsem kolesarji in pohodniki iz Italije, največ so jih opazili na območju hrpeljsko-kozinske občine.

Damjana Pavlica bo nova podžupanja

Nekdanjo novogoriško podžupanjo Eleno Zavadlav Ušaj, ki je postala poslanka DZ, bo na mestu podžupanje nasledila strankarska kolegica iz SDS Damjana Pavlica. Katere naloge bo prevzela, bo župan z ekipo pojasnil danes.

Po ropu portoroške zlatarne ovadili tri Hrvate

Koprski kriminalisti so zaradi ropa, ki se je v Portorožu zgodil konec avgusta lani, ovadili tri hrvaške državljane, doma iz Zagreba, najmlajši je star komaj 20 let. Lani poleti so iz zlatarne odnesli več zlatnine in zvezali zlatarja. Trojica slovenskemu pravosodju še ni dosegljiva.

Igrati želi na Chopinovem tekmovanju

Izjemnega 18-letnega pianista Vida Ibica smo v naši rubriki že srečali: kot 14-letnega iskrivega in radovednega mladega znanstvenika ter radoživega in predanega glasbenika, ki mu je bilo vsako tekmovanje, pa naj si bo glasbeno, matematično ali celo iz robotike, največji izziv.

Zaradi virusa tudi brez rokometnega Eurofesta

Kljub temu da se razmere po epidemiji koronavirusa umirjajo, letošnjega mednarodnega rokometnega festivala v Kopru ne bo. Organizatorji Eurofesta so se za ta korak odločili tudi zaradi ukrepov vlade, ki zaradi vnovične nevarnosti širjenja virusa množične prireditve odsvetuje.


Najbolj brano