Damjana Pavlica bo nova podžupanja

Nekdanjo novogoriško podžupanjo Eleno Zavadlav Ušaj, ki je postala poslanka DZ, bo na mestu podžupanje nasledila strankarska kolegica iz SDS Damjana Pavlica. Katere naloge bo prevzela, bo župan z ekipo pojasnil danes.

Damjana Pavlica Foto: Rosana Rijavec
Damjana Pavlica Foto: Rosana Rijavec

NOVA GORICA > Ugibanja, ali bo novogoriška mestna občina dobila novo podžupanjo ali podžupana, so se začela že sredi marca. Takrat je bila potrjena nova Janševa vlada, z imenovanjem Zvonka Černača (SDS) na mesto ministra za strateške projekte in kohezijo pa je postalo jasno, da bo v poslanske klopi na njegovo mesto sedla Elena Zavadlav Ušaj, mestna svetnica in podžupanja mestne občine. Ker ostaja svetnica, zaradi nezdružljivosti funkcije pa ne more biti več podžupanja, se je takoj začelo ugibati, ali oziroma kdaj bo novogoriški župan Klemen Miklavič imenoval njenega naslednika oziroma naslednico, predvsem pa - koga. Miklavič je sicer že pred časom potrdil, da se bodo na to temo morali najprej temeljito pogovoriti. “Pogovor o tem bomo imeli s SDS, ki je koalicijski partner,” je potrdil, da bodo morebitno zamenjavo iskali v tej stranki.

Izbiral je lahko med preostalimi štirimi mestnimi svetniki SDS, na koncu pa je padla odločitev: nova podžupanja bo Damjana Pavlica, 69-letna svetnica iz Šempasa, ki je v mestni svet prvič vstopila v prejšnjem sklicu, leta 2014. Tega leta je bila tudi kandidatka SDS za novogoriško županjo in je na županskih volitvah prejela sedem odstotkov glasov. Pred desetletjem je bila med drugim predsednica sveta KS Šempas.

Druga zamenjava pri vrhu

Zamenjava na mestu podžupanje ni prva v tem mandatu. Prva “rošada” se je zgodila oktobra lani, ko je z mesta podžupana zaradi nezmožnosti usklajevanja obveznosti odstopil Sebastjan Komel (SD), ki je funkcijo opravljal nepoklicno. Zamenjal ga je strankarski kolega Sašo Kogovšek, sicer tudi predsednik novogoriške SD.

Izbira niti ni tako presenetljiva, saj se je o tej možnosti po tihem že šušljalo, najverjetneje pa bo Pavlica zadolžena za področje družbenih dejavnosti, ki ga je kot podžupanja pokrivala njena predhodnica Zavadlav Ušajeva. Ta je funkcijo opravljala poklicno. Novo podžupanjo v ožji županovi ekipi bodo uradno predstavili danes.


Najbolj brano