Terme Krka z novo plažo v novo sezono

Rdeče zemlje in šopov trave, ki so prekrivali plažo v Strunjanu, ni več. Družba Terme Krka je plažo povsem prenovila in v njeno novo podobo vložila 350.000 evrov. “Želimo si, da bi bile tako lepo urejene tudi plaže v Fiesi ter pred hoteloma Kempinski in Metropol v Portorožu,” je na včerajšnji uradni otvoritvi povedal piranski župan Đenio Zadković.

Piranski župan Đenio Zadković, Silvana Ilić Topić iz družbe Terme 
Krka in Gašpar Gašpar Mišič, direktor Okolja Piran, so predstavili 
prenovljeno plažo sredi Krajinskega parka Strunjan.  Foto: Alenka Penjak
Piranski župan Đenio Zadković, Silvana Ilić Topić iz družbe Terme Krka in Gašpar Gašpar Mišič, direktor Okolja Piran, so predstavili prenovljeno plažo sredi Krajinskega parka Strunjan.  Foto: Alenka Penjak

STRUNJAN > Približno 600 metrov dolgo strunjansko plažo ima družba Terme Krka v najemu že 60 let. Ni jih malo, ki se spomnijo, kako so pred skoraj 40 leti na njej sadili borovce - 88 jih je bilo in posvetili so jih Titu. Naložbo, ki so jo začeli novembra lani in s katero so nameravali skozi velika vrata vstopiti v novo turistično sezono, je zasenčil novi koronavirus in ukrepi zoper njegovo širjenje. A tistega, kar so naredili na plaži, ki je bila precej neugledna in sočasno izjemno priljubljena - obišče jo tudi 2000 gostov na dan, ne kaže spregledati.

Na plaži so namestili nova otroška igrala, ki pa jih zaenkrat ni mogoče uporabljati. (Foto: Alenka Penjak)

2000

obiskovalcev poleti vsak dan obišče strunjansko plažo

Namesto odbojke trava in drevesa

Namesto rdeče zemlje je sedaj pod borovci gramoz, tam so lesene terase in nove travnate površine, ki jih zalivajo z namakalnim sistemom. Kjer je bilo igrišče za odbojko, je sedaj prostor za sončenje in nova drevesa. Novi so tudi otroško igrišče, razsvetljava in popravljena betonska tla na prehodu v morje. Zamenjali so neustrezne kanalizacijske cevi, tuše priklopili na meteorno kanalizacijo, med barom Cavedin in restavracijo Pinija pa so sedaj tudi nove vodovodne cevi.

Rdečo zemljo so prekrili z gramozom, postavili so klopi in prostore za preoblačenje. (Foto: Alenka Penjak)

“Čakamo samo še na informacije pristojnih, kako naj bodo plaže urejene, da bomo zadostili ukrepom zoper novi koronavirus,” pravi Silvana Ilić Topić, vodja enote Talaso Strunjan. Obisk plaže je tako kot doslej dovoljen vsem obiskovalcem, ne le hotelskim gostom. Modra zastava, simbol ekološko neoporečnega in urejenega kopališča, pa bo v Strunjanu plapolala že 23. leto zapored.

Podoba, v kateri ni betona

Včerajšnje svečane otvoritve se je poleg piranskega župana Đenia Zadkovića udeležil tudi direktor Javnega podjetja Okolje Piran Gašpar Gašpar Mišič, saj podjetje upravlja tako s plažo v Strunjanu kot s tistima v Fiesi in Portorožu.

“Z družbo Terme Krka smo se usklajevali dlje časa in nazadnje odobrili načrt, ki je vseboval kar najmanj betona. Plaža je ohranila naravni sredozemski značaj, posegi v okolje so bili minimalni, naložba pa ni bremenila proračuna občine Piran,” je dobro sodelovanje s hotelirji pri iskanju primerne podobe strunjanske plaže izpostavil Mišič.


Najbolj brano