Ob jubileju prvi spletni tantadruji

Na današnji živahni spletni podelitvi so razglasili jubilejne, 10. primorske gledališke nagrade tantadruj: kot predstava v celoti je slavila Pirandellova Šest oseb išče avtorja v režiji Paola Magellija in produkciji SNG Nova Gorica, za igralsko stvaritev ga je prejel Jurij Drevenšek in za (ne)vidne dosežke spletni Cankar Gledališča Koper. Tantadruja za življenjsko delo je prejela kostumografinja Marija Vidau.

 Jubilejne desete primorske gledališke nagrade tantadruj so drevi 
prvič razglasili v spletni podelitvi, ki ji bo, čim bo mogoče, sledila 
pristnejša v tržaškem Narodnem domu.
Jubilejne desete primorske gledališke nagrade tantadruj so drevi prvič razglasili v spletni podelitvi, ki ji bo, čim bo mogoče, sledila pristnejša v tržaškem Narodnem domu.  

KOPER, NOVA GORICA, TRST Letošnja komisija, v kateri so predstave ocenjevali novinarka Ivana Zajc, igralecJanez Starina in naš urednik kulture Andraž Gombač, je ugotovila, da z oceno sezone treh primorskih gledališč ne more postreči, saj so jo čez noč pretrgali izredni ukrepi za omejevanje epidemije novega virusa in ji odščipnili tretjo tretjino. “Izreči želimo podporo ustvarjalcem v kulturi, seveda ne samo gledališkim. S svojimi glasovi želimo še okrepiti poziv, da državne in lokalne oblasti ustrezno ukrepajo - kultura nam že stoletja pomaga stati in obstati, včasih pa je tudi sama potrebna opore. Opozorimo naj, da je kriza posebej hudo ranila gledališko umetnost, ki lahko zares zaživi šele pred občinstvom, v živo. Kakor ustvarjalci si tudi gledalci želimo, da bi se vsaj prihajajoča sezona pričela pravočasno, pogumno in polnokrvno.”

Ob začetku mandata je nova žirija najprej prisluhnila pobudi prejšnje, da bi nagradama za predstavo in igralski dosežek dodali še tantadruja za neigralske gledališke poklice, torej za avtorje glasbe, scenografe, kostumografe, oblikovalce luči in druge. Pobudo so vodstva gledališč pozdravila in prvo je prejel projekt koprskega gledališča, ki je izpeljal niz spletnih bralnih uprizoritev letošnjih maturitetnih Cankarjevih dram.

Tantadruji povezujejo

“V prekratki sezoni 2019/20 smo si ogledali precej raznovrstne predstave, od komornih in intimnih do večjih in tudi družbenokritičnih z angažmajem različne ostrine in globine. Posebej pozdravljamo vključevanje glasbene spremljave v živo ter spodbujamo nadaljnje ustvarjanje otroških in mladinskih predstav, ki ne podcenjujejo svojega občinstva,” so med drugim zapisali žiranti in namignili, da bi veljajo ustanoviti nagrado tudi za vse bogatejšo otroško in mladinsko produkcijo.

“Jubilejna, deseta podelitev tantadrujev bi se letos morala zgoditi v Trstu, in to v simbolnem kraju, Narodnem domu, tako je bilo planirano, a se, iz dobro znanih razlogov, to ne bo zgodilo, oziroma se bo takrat, ko bo to mogoče,” pojasnjuje Danijel Malalan, direktor SSG Trst. “Da so primorska gledališka nagrada tantadruj kakor tudi istoimenska mesečna priloga v obeh primorskih časopisih in vse ostale aktivnosti, ki bogatijo dogajanje na našem koncu, pomembne, tudi v udejanjanju t.i. skupnega primorskega oziroma slovenskega enotnega kulturno-umetniškega prostora, priča tudi situacija, ki jo doživljamo ob zaprtju meje in ki je divje zarezala v naša življenja. Zato so se tudi primorska gledališča preselila na splet, kjer pa gre bolj za gledališki surogat, ne pa pristno dramsko doživetje, kjer je kar naenkrat veliko ponudbe, še celo preveč in večinoma zastonj, kar ni vedno dobro, a se v danem, po svoje dramatičnem trenutku, računa na empatijo vseh udeleženih. Sem optimist in želim, da bi se čimprej spet videli v gledališču,” sklene Malalan.

Hvaležni občinstvu

“Nagrada tantadruj povezuje stanovske kolege treh primorskih gledališč, z nagradami bodri in krepi ustvarjalnega in povezovalnega duha in utrjuje samozavest skupnega kulturnega prostora,” poudarja Katja Pegan, direktorica Gledališča Koper in pobudnica nagrade. In doda: “Predvsem pa se z nagrado za življenjsko delo pokloni ljudem, ki so svoje življenje v največji meri posvetili gledališču, da je lahko živelo svoje poslanstvo - pripovedovati zgodbe o nas danes in včeraj, iskati misel, smisel in lepoto, sočutje in pogum. Da pa gledališče lahko živi, potrebuje svoje občinstvo. Ob tem jubileju je potrebno voščiti tudi našim zvestim gledalcem in se jim zahvaliti, da kljub težkim časom in razmeram še vedno najdejo pot do nas. Prav ta trenutek se vsi zavedamo, kako zelo se pogrešamo. Radi smo vaše gledališče!”

Marko Bratuš, umetniški vodja SNG Nova Gorica pa poudari še drugi vidik: “Nagrada je pomembna predvsem zato, ker je večjih festivalov, na katerih bi gledališki ustvarjalci lahko dobili strokovno potrditev za svoje delo, razmeroma malo. Imamo Borštnikovo srečanje v Mariboru, na katerega se uvrsti le določen tip predstav, imamo Dneve komedije v Celju, ki so, kot že ime namiguje, namenjeni komedijam, in Teden slovenske drame v Kranju, ki pa je ponovno namenjen zgolj uprizoritvam slovenskih besedil. Posebnost nagrade tantadruj je ravno v tem, da v poštev pridejo prav vse predstave, ki jih ustvarijo tri primorska gledališča in pri tem nismo odvisni od lastnih nominacij oziroma žanrskih ali drugih omejitev festivalov.”

Današnjo spletno podelitev, ki jo je režiral Jaka Ivanc, je povezovala igralka Lara Komar, oglasili so se vsi predstavniki gledališč, ob jubileju pa je čestitala tudi sekretarka na kulturnem ministrstvu dr. Ignacija Fridl Jarc. Za posebej prisrčen trenutek je poskrbel Jurij Drevenšek, dobitnik tantadruja za igralski dosežek v tržaško-ljubljanski koprodukciji, uprizoritvi igre Saše Pavček Na valovih v režiji Alena Jelena.Igralec je zbrane in gledalce nasmejal z opisom trenutka, v katerem je izvedel, da bo dobil tantadruja: telefon se je oglasil, ko je kolesaril, novica pa ga je tako presenetila in razveselila, da se je raje hitro umaknil v samoto. In se tam še naprej smejal.


Najbolj brano