Vrnitev v vrtce in šole: Srečni so, da so lahko spet skupaj, a tudi nekoliko zaskrbljeni

“Mislim, da smo kar vsi, mi, starši in otroci, srečni, da smo vrtec odprli in se lahko spet malo družimo,” je vodja enote Ciciban vrtca Nova Gorica Martina Lozej zjutraj povzela občutke, ki so zaznamovali današnjo vrnitev otrok v šole in vrtce povsod po Primorskem.

Ob prihodu otrok v enoto Ciciban vrtca Nova Gorica zjutraj ni bilo 
nobenih pretresov. Foto: Nace Novak
Ob prihodu otrok v enoto Ciciban vrtca Nova Gorica zjutraj ni bilo nobenih pretresov. Foto: Nace Novak

PRIMORSKA > “Sobe smo razkužili, vse prečistili. Igrače smo odmaknili, da niso prav na dosegu rok. Ob vsaki mizi sta le dva stola. V moji skupini je trenutno le devet od skupno devetnajstih otrok, tako da bo brez težav poskrbljeno za socialno distanco. Smo kar pripravljeni,” je zjutraj povedala Martina Lozej, vodja enote Ciciban vrtca Nova Gorica.

Igralnice novogoriške vrtčevske enote Ciciban so otroke pričakale očiščene in razkužene, opremo pa so razporedili tako, da ob vsaki mizi lahko sedita le dva otroka. (Foto: Nace Novak)

S 1. junijem se vrača več otrok

Tudi v ostalih petih skupinah je otrok precej manj kot običajno. V vrtcu pa predvidevajo, da jih bo s 1. junijem bistveno več, kar so jim nekateri starši že sporočili, saj so se odločili, da še malo počakajo in vidijo, kako bodo zadeve stekle.

Zunanjih igral za zdaj še ni mogoče uporabljati. (Foto: Nace Novak)

“Za prvi dan kar lepo teče. Eno kolegico imamo na vratih, da sprejema. Z najmlajšimi gredo starši lahko noter, starejši gredo pa sami. In kakšnih pretresov zaradi tega ni,” je še pojasnila vodja enote. Zunanjih igral ni mogoče uporabljati, vsaka igralnica pa bo imela na voljo del igrišča, kjer bodo otroci lahko tudi zunaj. Igrače bodo po uporabi razkužili.

Vodja enote je povedala tudi, da so starši od vodstva vrtca prejeli vse podatke in navodila o tem, kako se morajo obnašati in to tudi razumejo in zaradi tega ni nobenih zapletov.

Otrok je na skupino manj, kot priporoča NIJZ

Tudi v enote Vrtca pri OŠ Solkan je danes vstopilo približno 40 odstotkov otrok, v centralni enoti ob solkanski šoli približno tretjina.

V Vrtec pri OŠ Solkan se je danes vrnilo približno 40 odstotkov otrok. (Foto: Mitja Marussig)

Tudi sicer je bilo zaznati, da so otroci veseli ponovnega snidenja s prijatelji. Kot so nam povedale vzgojiteljice, so se na prihod dobro pripravili, vse so počistili, razkužili, prerazporedili opremo, starši, ki pripeljejo otroke, vstopajo z maskami in si morajo razkužiti roke, sicer pa pri sprejemu ni bilo težav. Ker je otrok na skupino manj kot priporoča NIJZ, težav s prostori nimajo. “Imamo celo nekaj rezerve,” je povedala ena od vzgojiteljic.

Veliko bodo zunaj

50 otrok (oziroma 45 odstotkov vseh) se je zjutraj vrnilo tudi v igralnice enote Vrtca Koper Bertoki - Cicikorak. Na dvorišču jih je ob prihodu pričakal napis Dobrodošli nazaj. Pogrešali smo vas! “Res smo zelo veseli, da smo lahko spet skupaj, čeprav v manjšem številu,” je povedala vodja enote Marjetka Žlender. Ker je nekaj vzgojiteljic na bolniški in ena na čakanju, so jim na pomoč priskočile sodelavke iz drugih enot, kjer imajo manjše število otrok.

Dobrodošlica za otroke bertoškega vrtca Cicikorak (Foto: Ilona Dolenc)

Čeprav so javna igrala v koprski občini od konca prejšnjega tedna znova na voljo otrokom, so vrtčevska še ovita v trakove. Čeprav ne smejo nanje, bodo otroci veliko časa preživeli zunaj, kar v bertoškem vrtcu, ki se ponaša z zelo prostorno zunanjo površino, ne bo težava. “Vseh pet skupin je lahko hkrati zunaj, saj je prostora dovolj. Otrokom bodo na voljo take igrače, ki jih potem lahko operemo ali obrišemo, denimo žoge, obroči, tudi kakšen skiro,” je naštela vodja enote.

Natančen protokol v OŠ Koper

Ob vrnitvi v Osnovno šolo Koper so učenci prve triade vstopali v šolske prostore ob natančno določeni uri in ne po želji ter po natančno določenem protokolu. Pred vstopom so si morali razkužiti roke, v šoli se do nadaljnjega ne bodo preobuvali, šolske potrebščine pa bodo puščali v šoli.

Pred vh0dom v OŠ Koper zjutraj ni bilo gneče (Foto: Antiša Korljan)

Tudi prevzem otrok po šoli bo potekal po natančno določenem redu, starši pa bodo morali priti ponje ob natančno določeni uri in nanje počakati pred šolo. V nasprotju s pričakovanji zjutraj na parkirišču v središču mesta ni bilo prav nobene gneče.

Nekateri starši nova pravila podpirajo, drugim se zdijo pretirana

Medtem je pred Osnovno šolo Miroslava Vilharja Postojna zjutraj nastajala vrsta, saj so svetovalni delavci sprejeli in pozdravili vsakega otroka in starša posebej, mu dali navodila in ga usmerili. Starši so otroka lahko pospremili do vhoda, kjer si je ob vstopu v šolo razkužil roke in v škatlo oddal izjavo o zdravju. Na hodniku ga je počakal dežurni učitelj in ga pospremil v učilnico.

Učence OŠ Miroslava Vilharja so starši lahko pospremili do vhoda, do učilnic pa so jih pospremili dežurni učitelji. (Foto: Veronika Rupnik Ženko)

Svetovalni delavec Franci Šimnic nam je povedal, da se je tudi sam vrnil z mešanimi občutki, ne da bi povsem natančno vedel, kaj ga čaka, čeprav so na šoli že ves prejšnji teden trdo delali, da so vse pripravili v skladu z navodili. Opazil je, da so otroci prihajali nekoliko prestrašeni, saj niso navajeni na takšne omejitve, nekateri starši pa, da nova pravila podpirajo, nekateri pa v njih vidijo odvečno paniko. Šimnic pričakuje, da bo prvi teden bolj uvajalen, namenjen privajanju na nov režim, medtem ko se bo s poukom resneje začelo prihodnji teden.

Pri nekaterih starših in učencih, ki so se danes vrnili v postojnsko OŠ Miroslava Vilharja, je bilo čutiti tudi nekaj nemira in slabe volje. (Foto: Veronika Rupnik Ženko)

“Po eni strani smo vznemirjeni in veseli, da je šola ponovno odprla vrata, po drugi pa je bil sin zaskrbljen, da v novi skupini ne bo imel prijateljev, da se ne bo imel s kom igrati, da bodo morali samo sedeti v klopi,” pa nam je povedala Mateja Premrl, mama prvošolca Arneta. “Verjetno pa se bodo hitro navadili na nov sistem. Verjamem, da se bodo tudi učiteljice zelo potrudile, tako da nisem posebej zaskrbljena.”

“V dveh mesecih dela od doma smo se naučili na nek nov režim, ga usvojili in relativno uspešno delali. Zdaj pa smo tako starši, otroci kot učitelj spet pred velikim izzivom. Otroci so v mešanih skupinah, niso nujno s sošolci, s katerimi so bili celo leto. Moj sin ima tudi drugo učiteljico, tako da domnevam, da bo na začetku nekaj težav za vse vpletene strani,” pa nam je dejala Eva Horvat, katere sin obiskuje drugi razred. “Ko je izvedel, da se bo vrnil v šolo, je bil navdušen, danes zjutraj pa je bilo vseeno čutiti nekaj nemira in tudi malce slabe volje, predvsem zato, ker je bilo treba spet vstati malce prej kot v zadnjih dveh mesecih, ko smo si zjutraj privoščili kakšno uro več spanja.”

“Učenci in starši, bodite močni in pogumni in zavedajte se, da zmorete vse, če se le potrudite,” pa je opogumila ravnateljica Mateja Modrijan, prepričana, da bo vrnitev v šolo kljub vsemu za vse nova pustolovščina.

Pomoč civilne zaščite ni bila potrebna

Ravnatelj hrpeljske osnovne šole Sebastijan Mavrič se je bal, da utegne zjutraj, ko avtobusi pripeljejo otroke, pred šolo nastati gneča, zato je za pomoč pri usmerjanju šolarjev zaprosil tudi civilno zaščito. A jutro je minilo mirno, večino otrok so namreč v šolo pripeljali starši in avtobusi so bili skoraj prazni. Tudi v prihodnjih dneh težav zaradi prevozov ne pričakujejo, saj bo - ker v šolo ne prihajajo vsi razredi - na njih dovolj prostora, da bodo lahko upoštevali varnostno razdaljo.

Za pomoč pri usmerjanju otrok pred šolo je bila pripravljena tudi civilna zaščita, a njeno posredovanje ni bilo potrebno, saj so otroke večinoma pripeljali starši, ki so z njimi počakali na vstop. (Foto: Helena Race)

Zadrege in strahu pri starših, ki so pripeljali otroke v hrpeljsko osnovno šolo, ni bilo opaziti, pravi. “Bolj pomisleke, koliko bodo otroci sposobni na srednji rok upoštevati vsa pravila. Danes in jutri bo šlo, kaj pa potem? Tudi drugod se stvari sproščajo, ljudje so se začeli družiti.” V šoli so imeli kar nekaj težav z organizacijo. “Manjka nam kadra, nekaj zaposlenih je moralo ostati doma. Vključili smo vse sile, tudi računalničarje in svetovalno službo, obrnili smo se tudi na center šolskih in obšolskih dejavnosti, od koder sta nam na pomoč priskočila dva človeka,” je pojasnil Sebastijan Mavrič. V Hrpeljah so morali iz šestih oddelkov (imajo po dva prva, druga in tretja razreda) oblikovati deset oddelkov.

V hrpeljskem vrtcu so nam povedali, da je nekaj malčkov zjutraj kar jokalo, ko so se morali že pred vhodom posloviti od staršev. Nekateri pa so se veselili, da bodo spet srečali vrstnike.


Najbolj brano