V novi številki Primorskih novic preberite

Velikopotezni načrti podjetnika iz Romunije, ki je prek koprskega pristanišča “uvozil” skoraj 40 ton GBL, tekočega ekstazija, so padli v vodo. Uslužbenci finančne uprave in koprski kriminalisti so tovor lani ustavili in zasegli. Če bi osumljenemu uspelo GBL prodati, bi zaslužil 2,8 milijona evrov. Gre za enega največjih zasegov te snovi v Evropi.

Velikopotezni načrti podjetnika iz Romunije,  ki je prek koprskega 
pristanišča  “uvozil”    skoraj 40  ton  GBL, tekočega ekstazija, so  padli 
v vodo. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Velikopotezni načrti podjetnika iz Romunije, ki je prek koprskega pristanišča “uvozil” skoraj 40 ton GBL, tekočega ekstazija, so padli v vodo. Foto: Zdravko Primožič/FPA

Popivanje se je sprevrglo v krvavo dramo

Pol leta po tragičnem dogodku v Bovcu, ko je 24-letni Jasmin Suljić iz Bosne in Hercegovine dvanajstkrat zabodel 34-letnega domačina Romana Komaca, se je zgodba končno začela razpletati na novogoriškem okrožnem sodišču. Suljiću tožilstvo očita umor. “Romanovi družini bi se rad opravičil. Vem, da mi ne bo verjela, a imel sem dobre namene,” je povedal na sodišču.

Država uredila pilotažo, a šest ljudi bo na cesti

Državna ureditev pristaniške pilotaže z uvedbo javnega podjetja za pilotažo Kopp pod okriljem SDH, kar luški sindikat žerjavistov šteje za svojo veliko zmago, ima grenak priokus za šest zaposlenih v zasebnem podjetju Piloti Koper. Ostali bodo brez dela. V javnem podjetju za pristaniško pilotažo Kopp niso dobili zaposlitve vsi zaposleni pri zasebniku.

Avtomobilska industrija v največji krizi do zdaj

V Slovenskem avtomobilskem grozdu opozarjajo, da se je slovenska avtomobilska industrija zaradi pandemije novega koronavirusa znašla v najhujši krizi do zdaj. Vlado pozivajo, naj podaljša ukrepe iz obeh protikoronskih paketov ali uvede enakovredne nove, sicer lahko pride do obsežnih odpuščanj ali celo stečajev.

18. maj kot čudaški 1. september

Marsikomu izmed staršev, ki so danes pripeljali svoje otroke nazaj v vrtce in šole, se je zdelo, da (ponovno) doživlja 1. september. Vrnitev v šolske klopi in igralnice je pri večini otrok vzbudila veselje ob ponovnem srečanju z vrstniki, pri nekaterih pa tudi zadržanost in kanček strahu zaradi številnih novih pravil, ki jih morajo upoštevati.

Zasnovali UV-razkuževalnik, ki za tretjino zmanjša možnosti okužbe s covidom-19

V Bolnišnici Sežana, Domu upokojencev in Zdravstvenem domu Sežana se s sežanskim podjetjem EngMotion dogovarjajo, da bi junija dobili v polletno brezplačno uporabo njegov UV-razkuževalnik, ki v prostorih zmanjša možnost okužbe s covidom-19 za približno 35 odstotkov.

Most prek Tolminke bo do konca maja zaprt za težka vozila

Do konca maja bo most prek Tolminke, ki ga obnavljajo, spet zaprt za vozila nad 7,5 tone. Pripombe prevoznikov, da bi morali cestišče širiti, direkcija za infrastrukturo ni uslišala, saj bi morali poseči v konstrukcijo mostu. Prevoznik Rajko Podgornik se ne strinja: “Čas in promet po mostu bosta razkrila, da so naša opozorila upravičena. Upam, da se nič hujšega ne bo zgodilo.”

Turizem s pogledom na stare grobnice

Popravljanje lani razkopanega tlaka okoli cerkve Sv. Jurija se bo nadaljevalo to poletje. “Gradbeni poseg, ki nas čaka, ni tako velik, da bi bil moteč za domačine in turiste, obenem pa bo delo mojstrov dovolj privlačno, da bo mimoidočim zanimivo tudi za opazovanje,” namere občine pojasnjuje Bruno Kuzmin iz kabineta piranskega župana.

Pred junijskim nadaljevanjem prve slovenske nogometne lige je še precej neznank

Nogometni prvoligaši ogrevajo motorje pred nadaljevanjem sezone, ob tekmovalnem razpletu pa bo zanimivo spremljati tudi posamezne sklepe in ukrepe Nogometne zveze Slovenije o zadevah, ki lahko utegnejo krojiti razvoj dogodkov ne le v tej, pač pa tudi v naslednji sezoni.

Mike D in Ad Rock sta zgodbo Beastie Boysov s pomočjo Spika Jonza ovekovečila še v dokumentarcu

Mike Diamond in Adam Horovitz sta se ponovno povezala s starim prijateljem Spikeom Jonzom, ki je režiral kar šest videospotov za Beastie Boyse (tudi enega najbolj kultnih Sabotage), in nastal je dokumentarec Beastie Boys Story.


Najbolj brano