Neobvladljiva zmeda

Medtem ko je slovensko-hrvaško mejo v zadnjem tednu prestopilo približno 7000 slovenskih državljanov, ki so v južno sosedo odhiteli, da poskrbijo za svoje nepremičnine, plovila ali si preprosto oddahnejo v rezerviranem apartmaju, mnogi v obmejnem pasu še vedno ne vedo, ali lahko po dobrih dveh mesecih obiščejo svoje starše in sorodnike, ne da bi jih doletele kakšne neljube posledice. Zato raje ostanejo doma in čakajo, da bodo signali, ki jih pošilja država, razumljivi vsakemu povprečnemu človeku.

Za dodatno zmedo sta konec tedna, denimo, poskrbela kar notranja ministra Slovenije in Hrvaške, ki sta po skupnem srečanju sporočila, da ni nobenih ovir za prehajanje meje, a se je kmalu izkazalo, da omejitve vendarle ostajajo. S podobnimi vprašanji in življenjskimi zagatami se ukvarjajo tudi ob meji z Italijo, kjer so šele včeraj začeli sproščati določene dejavnosti in rahljati omejitve, med katerimi pa vsaj do 3. junija ni prehajanje meje s Slovenijo.

Namesto da bi pomahali z uradnim papirjem iz sosednje države, se sklicujejo na to, da so tako razumeli tamkajšnje kolege ...

No, predstavniki države nam vsak dan, tudi po dvakrat, sporočajo, kaj vse nam (spet) omogočajo. Tako od včeraj za državljane Slovenije za prestop domače (?) meje ne veljajo nobene omejitve, seznama držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Slovenijo, pa še ni. In namesto da bi pomahali z uradnim papirjem iz katere od sosednjih držav, se sklicujejo na to, da so tako razumeli informacije tamkajšnjih kolegov ...

Rojevajo se novi in novi odloki, ki jih že čez nekaj ur povozijo drugi, preglednih informacij, kaj pravzaprav velja, pa ni. Še najbolj pa vzbuja skrb, da odgovorov na preprosta vprašanja pogosto ne poznajo niti tisti, ki bi jih morali tudi v primeru, če bi jih zbudili sredi noči. To pa pričakujejo od državljanov, ki ponoči praviloma ne berejo najnovejših domislic, sprejetih na praviloma dopisnih sejah vlade.

Boj proti novemu koronavirusu je res prinesel novo realnost. Tudi s kakšno tragikomično epizodo: pred dnevi so, na primer, policisti prijavili zdravstvenemu inšpektoratu tatova, ki so ju zalotili z ukradenimi predmeti. Ker sta se družila in pač ne živita v skupnem gospodinjstvu. Če bi šla skupaj na kavo, se jima to ne bi zgodilo. In če bomo slovenski državljani naredili krog okoli “domače” meje in se vrnili na domače ozemlje, ne bomo storili nič narobe.


Preberite še


Najbolj brano