Pod Belvederjem ne bo gostinske ponudbe

Kmalu po začetku leta je potekla petletna najemna pogodba, ki jo je imela občina za lokacijo pod Belvederjem s portoroškim podjetjem MVL, marketing. Predstavljal ga je Dejan Dobravc, ki mu nekateri, ki dopuščajo, da bo občina tudi v bodoče sodelovala z njim, očitajo nepravilnosti pri poslovanju. Sam očitke zavrača.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Opisujejo se kot “zaskrbljeni Izolani” in trdijo, da Dejan Dobravc za 300 kvadratnih metrov veliko lokacijo ni v celoti poravnal najemnine in da je skupaj z bratom Alešem, ustanoviteljem MVL, marketinga, sklenil podjemno pogodbo s podjetjem Butale.

Kršil naj bi najemno pogodbo

S tem naj bi kršil dva člena najemne pogodbe, tistega, ki določa, da se pogodba razdre, če najemnina v višini 15.800 evrov na leto ni poravnana, in člen, ki prepoveduje oddajo zemljišča v podnajem. Ko je šlo podjetje MVL, marketing lani v stečaj, naj bi poslovanje prevzelo podjetje Butale. “Podjetje, ki je imelo sklenjeno pogodbo, ima že več let blokirane račune. Kdo je plačeval najemnino?” se sprašujejo anonimni pisci. Zanima jih, ali bo občina lokacijo tudi letos oddala Dobravcu, kar brez razpisa, bratoma pa očitajo še druge nepravilnosti glede izdajanja računov in plačevanja študentov.

“Obnova je bila nujna”

Občina si je zadala, da bo najprej uredila območje pod Belvederjem in šele zatem objavila razpis za oddajo lokacije. “Zaskrbljeni Izolani” menijo, da so zdajšnja obnovitvena dela na stopnišču in ploščadi ob morju pisana Dobravcu na kožo, toda v Komunali, ki izvaja obnovo, opozarjajo, da je bilo stopnišče od korenin bližnjih dreves in lanskih poplav tako poškodovano, da je bilo nevarno za občane in obiskovalce.

Kot vse kaže, bo takšna podoba Placa tudi v času prihajajoče turistične sezone. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Letos brez najemnika, nov razpis za prihodnjo sezono

V kabinetu župana Danila Markočiča zagotavljajo, da bo občina lokacijo oddala samo z javnim razpisom, “dogovorov mimo razpisa ne bo”. Oddajo v najem pa predvidevajo šele za prihodnje leto. “Razpis smo nameravali objaviti za letošnjo sezono, vendar nas je prehitela epidemija koronavirusa.”

Glede plačevanja pravijo, da je prva štiri leta najemnino v celoti poravnavalo podjetje MVL, marketing, šele lani jo je nakazal drug subjekt. “Poslovanje v lanskem letu je, očitno, potekalo prek družbe Butale, vendar nas podjetje MVL, marketing o tem ni obvestilo. Do občine pa ima še manjšo neporavnano obveznost,” pojasnjujejo v županovem kabinetu. Že v razpisu pred leti je bilo med pogoji poravnavanje obveznosti in tako bo tudi v prihodnje.

Do konca lanskega leta niso imeli utemeljenega razloga za spreminjanje pogodbenih odnosov, s spremembo podjetja, ki naj bi pod Belvederjem izvajalo dejavnost, niso bili seznanjeni. Šesti člen pogodbe pa določa, da zemljišča ni možno oddajati v podnajem. “Najemnik je kršil to določilo, če je dejavnost res opravljalo drugo podjetje.”

V ozadju naj bi bili osebni interesi

Dobravc očitke tako imenovanih zaskrbljenih občanov zavrača, “ker so napačni, netočni ali izvzeti iz konteksta, predvsem pa so tendenciozni in zlonamerni”. Prepričan je, da imen ne razkrivajo, ker jih vodijo osebni interesi. Glede morebitnega zanimanja za nov najem pravi le, da je to odvisno od razpisnih pogojev, vendar predpostavlja, da bi se na razpis prijavilo več interesentov.

Tudi glede poslovnih odnosov in obveznosti skopo odgovarja, da te odnose in obveznosti vselej spoštuje in da je imel z občino najmanj dober, če že ne odličen odnos. Sicer pa v medijih o vsem tem ne želi razpredati, tudi zato ne, ker ni oseba javnega interesa.


Najbolj brano