Postojnski podjetniki na nogah zaradi NUSZ

Okrog 50 postojnskih podjetnikov se je danes zbralo na sestanku z županom Igorjem Marentičem ter predstavniki občine in pripravljalca novega občinskega odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), po katerem se je nekaterim podjetjem odmera večkratno povišala, tudi do šestkrat. Občino sprašujejo, ali je to njena politika spodbujanja gospodarskega razvoja. Župan je že napovedal popravke odloka.

Na sestanku s predstavniki občine glede problematike NUSZ se je 
na dvorišču podjetja Unika zbralo okrog 50 podjetnikov.   Foto: Veronika Rupnik Ženko
Na sestanku s predstavniki občine glede problematike NUSZ se je na dvorišču podjetja Unika zbralo okrog 50 podjetnikov.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Nismo sovražniki, pač pa moramo sodelovati. In ne pogovarjamo se o tem, da podjetniki ne želimo plačati, zato da bi se lahko doma kopali v bazenu čez vikend. Tudi ne prosimo za denar, pač pa delamo na tem, da bi ga sami zaslužili. Prosimo pa, da stopite na realna tla in se začnete z nami pogovarjati, kaj je še realno. Mi smo v tem delu enostavno preveč obremenjeni,” je bil jasen Peter Nagode, direktor podjetja PVC Nagode.

Do zaostritve med občino in podjetniki je prišlo, ker je občina z novim odlokom, ki je začel veljati letos, obvestila o višini odmere pa so podjetja prejela pred nekaj dnevi, poenotila poslovni namen. To pomeni, da je nekaterim, v glavnem trgovski dejavnosti odmero znižala, drugim pa zvišala.

Površine predvsem proizvodnih podjetij so po novem bistveno bolj obremenjene, kar je med podjetniki sprožilo veliko ogorčenje. Gre za okrog 60 podjetij, ki bi morala nositi “razliko” uskladitve, saj se višini pobranega NUSZ za občino (1,5 milijona evrov) po novem odloku ne bo spremenila.

Župan Igor Marentič je pojasnil, da je bilo prejšnje stanje popolnoma nerealno in da so bili nekateri podjetniki, predvsem trgovci diskriminirani. Kljub temu je priznal, da je povišanje zdaj za nekatera podjetja previsoko, zato je že napovedal spremembo odloka, ki pa bo lahko veljala šele za naslednje leto, letos pa pomoč gospodarstvu v obliki subvencij.

Več o tem preberite v jutrišnji izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano