Pobuda Rešimo Goriško!

Začelo se je v majhnem krogu podjetnikov, odvisnih od italijanskega trga, in se v nekaj dneh razširilo na iniciativo, ki združuje več kot sto lastnikov podjetij in dejavnosti. Danes se bodo na novogoriški občini z župani, državnimi svetniki in poslanci pogovarjali o tem, kako preprečiti, da se koronakriza na Goriškem razvije v ekonomsko in socialno katastrofo.

Zbrani v iniciativi želijo preprečiti, da bi Nova Gorica postala mesto 
duhov. Foto: Luka Carlevaris
Zbrani v iniciativi želijo preprečiti, da bi Nova Gorica postala mesto duhov. Foto: Luka Carlevaris

NOVA GORICA > Prazne terase gostiln in kavarn, nobenih vrst na bencinskih črpalkah, zaprte trgovine in ugasnjeni igralni avtomati, 900 novih brezposelnih v prvih mesecih leta 2020. To je kruta resničnost Goriške v času koronavirusa.

Nižje trošarine in DDV

Iniciativa Rešimo Goriško! želi pristojne vzpodbuditi k dejanjem in ukrepom, s katerimi se bo pokrajina izvila iz ekonomskega krča, ki zagotovo sledi zdravstveni krizi. Prvi med kolegi in glasnik pobude je direktor uspešne mirenske družbe Intra lighting Marino Furlan. Za skupino je že cela vrsta sestankov, usklajevanj in obiskov pri politikih ter uradnikih v Ljubljani. Lastnik igralnega salona Fortuna in eden od pobudnikov združevanja Darko Velikonja pravi: “Da ne bo pomote: podpiramo dosedanje ukrepe vlade in občin. Omogočili so nam, da smo epidemijo prestali varno, z nizkim številom okužb. Ampak življenje se mora počasi vrniti.”

Skupina je že dobila podporo državnega sveta. Predsednika Alojza Kovšco pričakujejo na današnjem srečanju.

Pobudniki se zavedajo, da bodo težave v vsej državi, a menijo, da je Goriška zaradi svoje navezanosti na italijanski trg še posebej na udaru. Ob strogem mejnem režimu je upad poslovanja za številne dejavnosti presegel 50 odstotkov. Glede na resnost epidemije covida-19 pri sosedih tudi ni pričakovati, da bo ekonomsko okrevanje takojšnje.

Ukrepi, usmerjeni v majhna in srednja podjetja, so razdeljeni v tri sklope. Z namenom, da bi bila regija konkurenčna in bi se stranke po odprtju meje čim hitreje vračale, predlagajo ukinitev cestnine na hitri cesti Razdrto-Vrtojba in zmanjšanje trošarin na naftne derivate. Za vzdrževanje likvidnosti predlagajo korekcije in podaljšanje nekaterih ukrepov iz drugega protikriznega paketa, povezanih s krediti in garancijami. Prav tako okrepitev in razširitev nekaterih ugodnosti predlagajo za tretji sklop, namenjen vzdrževanju zaposlenosti. Poleg tega pa še oprostitev plačila DDV do 1. julija.

Goriška ne “fehta”

“Niti slučajno ne gre samo za igralništvo. Gospodarska veriga v regiji je tesno prepletena in tega se zavedamo,” pravi Velikonja in dodaja, da Goriška nikogar ne “fehta” ali izsiljuje: “Naša regija se je v zadnjih letih močno naslonila na italijanski trg in bila s številnimi podjetniškimi pobudami uspešna. Od davkov in koncesijskih dajatev je veliko dobil tudi državni proračun, Pričakujemo podporo pri novem zagonu. Podporo, ki bi nam omogočila ohranitev dejavnosti, kar bo dolgoročno dobro za vse.” Regija, meni, bo vse vrnila. In to z obrestmi.

Na današnjem sestanku bodo pobudo dopolnili in preverili politično podporo. Če pogovori ne bodo zalegli, se bodo lotili podpisovanja peticije, pravi Velikonja, a dodaja: “Kolesarili pa ne bomo, ker za kaj takšnega nimamo časa.”


Najbolj brano