Minister je postal boter

Boter prve letošnje lipiške žrebičke je danes postal minister Zdravko Počivalšek. Letos se bo lipiška čreda povečala za 30 konj, nato pa zmanjšala za 140. Trenutno je namreč prevelika, zato nameravajo del konj prodati, del pa preseliti v rejo k zasebnikom. Glede odprtja državnih meja pa je Počivalšek dejal, da se bodo o tem pogovarjali v prihodnjih dneh.

Boter prve lipiške žrebičke je postal minister Zdravko 
Počivalšek. Foto: Helena Race
Boter prve lipiške žrebičke je postal minister Zdravko Počivalšek. Foto: Helena Race

LIPICA > Prva letošnja žrebička v Lipici je na svet prišla 16. marca. Ime je dobila 908 Dubovina XLII in je potomka matere 345 Dubovina XXX in očeta 514 Conversano Gratiosa VIII. Danes je dobila še botra, to je postal Zdravko Počivalšek,minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. Ob tem je povedal, da se - tudi kot dolgoletni rejec in ljubitelj konj - veseli vsakega lipiškega naraščaja, pa tudi investicijskega zagona, ki ga doživlja Lipica.

Ob 440-letnici je virus zaustavil turizem

“Ponosen sem na razvoj Lipice v zadnjih nekaj letih, potem ko jo je v smislu odgovornosti prevzelo ministrstvo za gospodarstvo. Že pred nekaj leti smo v javni del vložili približno osem milijonov evrov, sprejeli smo nov zakon o Lipici, začela se je investicija v nove hotelske kapacitete. Vse to bo omogočilo, da bo Lipica na trgu zaslužila sama in ne bo ostala samo na javnem deležu,” je povedal. Tudi število obiskovalcev zadnjih nekaj let je spodbudno in je z nekaj več kot 70.000 naraslo na več kot 100.000.

Čez nekaj dni bo Kobilarna Lipica praznovala 440. obletnico ustanovitve. A namesto, da bi se v Lipici ukvarjali s slovesnostmi, ki so jih ob jubileju načrtovali, tuhtajo, kako premagati krizo zaradi koronavirusa. “Panoga turizma je prva doživela posledice koronavirusa in tudi težave pri revitalizaciji bodo najtežje,” pravi tudi minister in dodaja, da bodo s tretjim paketom ukrepov, katerih predloge bo vlada obravnavala v petek, pomagali tudi turizmu.

(foto: Helena Race)

Turizem v Sloveniji ustvari več kot deset odstotkov BDP, je pa v več kot 70 odstotkih odvisen od tujih gostov, predvsem italijanskih. Počivalšek pravi, da se morajo hitro dogovoriti, na kakšen način bodo spet odprli meje za vse, tudi za turiste, pri tem se bodo naslanjali na smernice Evropske komisije. “Konkretno se bomo o tem, kako in kdaj odpreti meje, pogovarjali v prihodnjih dneh. Tu sem zmeren optimist, ne morem ničesar napovedati z danes na jutri, ker je vse odvisno od epidemiološke slike na eni in drugi strani,” je odgovoril na vprašanje, kdaj bi lahko odprli mejo z Italijo.

Lipiška čreda je prevelika

Letos je lipiško čredo obogatilo že dvanajst žrebet, pričakujejo jih skupno 30. V kobilarni v Lipici in na posestvu Ravne sicer skrbijo za 389 konj, še nekaj deset jih je v reji pri zasebnikih. “Imamo 427 konj in to je številka, ki jo Lipica težko prenese,” pravi Matej Oset, direktor Holdinga Kobilarna Lipica.

Minister Zdravko Počivalšek (levo) in direktor Kobilarne Lipica Matej Oset. (foto: Helena Race)

Minister Počivalšek pa je o tem dejal: “Lipiška čreda se bo prilagodila številki, ki je za kobilarno najbolj optimalna. Naredili bodo vse, da svoj plan reje realizirajo, to pomeni, da bodo nekatere živali prodali.” To se utegne zgoditi že čez kak mesec. “Podlage za to so bile sprejete, čakamo na potrditev, da smo lahko agent pri prodaji,” je pojasnil Oset in dodal, da naj bi lipiško čredo zmanjšali za 140 konj; del konj bi prenesli rejcem, del pa transparentno prodali na dražbi.


Najbolj brano